Ladda för Stångaspelen

Efter bara fem minuters uppvärmning har Lotta Berlings händer svullnat rejält. Men snart är det dags för Stångaspelen och då måste pärkslagen sitta. Laget När XII vill gärna ta sig tillbaka till ettan i år.

Fokus. Cajsa Berling ska precis göra ett inhugg mot pärken.

Fokus. Cajsa Berling ska precis göra ett inhugg mot pärken.

Foto:

Kultur och Nöje2011-07-01 00:00

Det var för mer än tio år sedan som Karin Nilsson bestämde sig för att dra ihop ett pärklag. Hon gick då i åttan och samlade ihop ett gäng från fotbollslaget.

-  En sommar utan pärk skulle inte kännas tom, säger Lotta Berling.

Nu har de inte setts på flera månader, en del inte på ett år. Laget består av Karin Nilsson, Moa Söderström, Frida Johansson och systrarna Cajsa och Lotta Berling. Egentligen finns det minst två lagmedlemmar till, men de kunde inte vara med i dag.

Helig helg
Solen skiner över det torra gräset på Stangmalmen och tjejerna plockar fram pärkbollarna ur den rosa påsen.

-  Andra helgen i juli är helig, jag bad om semester redan i mars, säger Frida Johansson

Efter uppvärmning där de väddrar (slår pärkbollen fram och tillbaka mellan sig) är det dags att börja öva på inhugg. Det är inhugget som sätter igång spelet. Man använder handen som ett rack och ska försöka träffa en ruta med bollen. Laget spelar både frampärk och bakpärk, båda i klass två.

Klara mål
Det finns fyra till fem olika klasser, plus en rekrytklass och en mästarklass. Förra året föll När XII ur ettan i frampärken men höll sig kvar i tvåan i bakpärken. Målsättningen är självklar för Karin Nilsson:

-  Vi ska upp igen, så enkelt är det.

De kommer alla från familjer som alltid spelat pärk. Karin Nilssons storasyster är regerande mästare och flera av tjejernas föräldrar har spelat pärk i de högsta klasserna.

Pärk i blodet
-  Vi har hängt på Stångaspelen sen vi var små. Det är en självklar del av sommaren, säger Moa Söderström.

-  Men det är lite roligare i dag när man själv är med och spelar, säger Frida Johansson.

De har svårt att hinna med att träna eftersom att alla inte bor på Gotland under vinterhalvåret. Men Karin Nilsson berättar att många av de bästa lagen går på rutin.

-  De bara har det i kroppen på något sätt, säger hon.

Att pärk kan vara en aning svårt att förstå är de fullt medvetna om och det är inte många av dem som frivilligt förklarar reglerna. Men som tur är har några av matcherna kommentator, som klargör vad som händer på planen och varför. Pärk är en sport som alla kan utföra, det handlar mer om att läsa av spelet och vara på rätt plats än att vara vältränad och snabb.

Kulturell sport
-  Vi är ett gäng hyfsat sportiga, unga tjejer. Men vi får ju spö av ett gäng kärringar liksom. De har pärk i blodet. Men vi är snart där, säger Karin Nilsson och ler.

-  Ibland kan man se någon som är stor som ett hus och så tänker man att han är nog här som publik, sen visar det sig att han är suverän på pärk, säger Cajsa Berling.

De är överens om att man som fastlänning definitivt bör besöka Stångaspelen.

-  Det är något du inte hittar någon annanstans. Det är en perfekt blandning av kultur, sport och umgänge, säger Lotta Berling.

Stångaspelen drar upp ridån den 7-10 juli och lockar tusentals besökare och spelare. Spelet kallas också Gutarnas olympiad och de största grenarna är varpa, pärk och femkamp. Uppemot 200 pärklag slår sina inhugg på Stangmalmen dessa dagar.

-  Att vara med på Stångaspelen är lika självklart som att fira midsommar, säger Cajsa Berling.

Pärk spelas med sju man på vardera lagen, bollen slås med handen, som används som ett rack, eller så sparkar man bollen. Lagen står på varsin sida om mittlinjen och slår en boll emellan sig. Det lag som är utelag ska försöka att ta så mycket mark (kas) som möjligt från innelaget. Dör bollen (stannar, studsar två gånger eller vidrörs av samma spelare två gånger i rad) på innelagets sida så har utelaget tagit marken (kas) fram till bollen.

Mitt på planen finns en ram av vita platta träpinnar i formen av en avlång ruta som kallas pärken. Spelet sätts igång genom att utelaget slår (hugger) bollen in i rutan. Träffar man rutan ska innelagets pärkkarl, efter studs men innan bollen stannat eller studsar två gånger, slå bollen så långt den kan. Därefter försöker utelaget slå tillbaka bollen till innelagets sida. Man kör sju set, alla i utelaget ska göra ett inhugg (slag mot rutan), missar man rutan går man vidare till nästa person i laget.

Efter sju inhugg byter lagen plats och utelaget ska nu försvara den mark de lyckats ta. Den som tar mest mark vinner och får tio poäng. Om innelaget slår bollen utanför planen eller om utelaget tar all mark (slår bollen över hela planen) blir det kas i baken, då går 10 poäng direkt till utelaget och setet är över.

Först till 40 poäng vinner omgången (pärken) och bäst av tre pärkar vinner matchen.

7-10 juli kan du besöka Stångaspelen. Gratis inträde dag 1 och 2, avgift dag 3 och 4.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!