Lager på lager ger vardagliga ting nytt liv
Flera av Lucas Nagels verk saknar titlar och det är först när man betraktar tavlorna en stund som man ser vad de verkligen föreställer. Att inte sätta namn på det som hänger på väggarna är hans sätt att låta betraktaren själv bestämma vad det är man ser.
Tavlorna som Lucas Nagel ställer ut på Galleri 5 utgår i från fotografier, men det är inget man ser vid första anblicken. Med fotografierna i botten har han skapat kollage av det som finns runtom oss. Aska, sand och jord är några av de naturmaterial han använder sig av. Därav utställningens namn "naturell". Många av motiven är även de hämtade i Lucas Nagels omgivning. Fotografierna som utgör bakgrund till tavlorna visar bland annat ruttna äpplen, en flundra eller mumifierade möss.
- Det handlar om att få en ny syn på vardagliga ting. Att se det som hela tiden finns runtomkring oss, säger han.
En serie tavlor som kallas "Ursprung" består alla av fotografier på en glasskulptur som Lucas Nagel gjort. Eftersom skulpturen består av glasskärvor är den för skör för att flytta. Enda sättet att föreviga den och få med den i en utställning var att fotografera den. Och resultatet blev några av de tavlor som är en del av "Naturell". Självklart består tavlorna inte bara av fotografier av glasskulpturen utan flera lager har målats på, vilket gör att bara när man tittar noga kan man se hur skulpturen växer fram i bakgrunden på tavlorna. Att bara visa fotografier på det som syns har aldrig varit aktuellt för Lucas Nagel.
- Det vore ju skittrist att bara visa foton, säger han och berättar att han gillar att besökarna kanske inte alltid ser vad hans konst föreställer.
Meningen är att var och en ska kunna tolka de många lagren av fotografier, sand, aska, jord, vatten och lim, på det sätt de själva vill. Utställningen som visas i Visby fram till den 28 augusti är rester av en utställning som visades i tyska Lörrach. Det är en stad som ligger på gränsen mellan Tyskland och Schweiz, som är Lucas Nagels hemstad. På Gotland har han bott i sju år, men delar tiden mellan huset och ateljén i Dalhem och det nya hemmet i skånska Höör.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!