Lär känna torpväxterna
Alla trädgårdsintresserade kan ha glädje av "Våra älskade torpväxter och hur vi odlar dem", en ny bok av Inga Wallenquist.
Foto: DAN HANSSON / SvD / SCANPIX
Boken på knappt 100 sidor beskriver 40 arter. Inte ovanliga växter, men här berättas också om hur växten fått sitt namn och vad det betyder, hur den använts samt en del historiska anekdoter. I marginalerna beskrivs själva arten, och det tipsas om odling och förökning.
Det är intressant och läsvärt, om än inte helt konsekvent. Men boken är förvisso inte heller ett uppslagsverk utan mer exemplifierande. Den är i sitt ämnen inte heller unik för det har redan givits ut flera andra böcker på samma tema.
Inledningens tillbakablick på dåtidens torptillvaro ger bra behållning och mersmak. Kortfattat och lättillgängligt.
Här citeras Rudolf Abelin, som 1902 skrev "Den mindre trädgården. En bok för täppan och torpet." Med den ville han stimulera nyttoodlingen och öppna trädgårdsögonen på fler än de välbeställda. "Doftande och prunkande blommor bör där givas - om än begränsad - plats."
Han skriver att arbetet i täppan blir ett sammanhållande band i familjen. Mannen besparas frestelsen att offra sin slant på krogen och de unga familjemedlemmarna kan hållas i tukt och förmaning.
Samma tankar präglade framväxten av koloniträdgårdar i städerna runt förra sekelskiftet.
Växter som borstnejlika, daglilja, humle, kaprifol, pion, lupin och påsklilja finns representerade i ord och fina färgbilder. Alla är överlevare som hävdar sig bra i konkurrensen när torptäppan övergivits och växer igen. Många sprider sig också lätt och har små krav på växtplatsen. Det var förmodligen därför folk kunde dela med sig till grannar och bekanta.
Vad som mer kan ha funnits i täpporna men som inte varit lika långlivade kan man kanske, just därför, bara spekulera om. Det görs inte i denna bok, men skulle vara ett intressant ämne.
Så det blir en trevlig och lättläst upplevelse, men inte något man bara måste ha i bokhyllan. Och lite störande är det att texten ibland fortsätter i marginalen på nästa sida, bredvid texten till nästa blomma, där annars själva växtbeskrivningen är placerad.
Då hade det varit snyggare att kosta på boken några fler sidor.
Titel: Våra älskade torpväxter och hur vi odlar dem
Av: Inga Wallenius
Förlag: Prisma
ISBN: 978-518-4723-8
Av: Inga Wallenius
Förlag: Prisma
ISBN: 978-518-4723-8
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!