Lars Jonsson har öppnat portarna till sitt museum

Kultur och Nöje2004-05-21 04:00
Om två-tre år, troligen sommaren 2007, kommer sedan det nya "Museum Lars Jonsson" att stå klart vid sidan av det Naturrum som planeras i den södra ladugårdslängan ut mot stora vägen.
­Det är en skön känsla, trots att jag haft många sömnlösa nätter inför det här projektet, att få visa upp vad jag sysslar med, inte minst för alla gotlänningar som sett mig åka runt i min blåa VW-buss på jakt efter motiv för mina skisser, akvareller och oljemålningar, säger Lars Jonsson när han tar emot.
Det innebär också att det kommer att finnas en permanent utställning med Lars Jonssons bilder alldeles i närheten till den plats han bott och verkat på de senaste 30 åren. Att man inte bara visar Lars Jonssons konst på Valdemarsudde, Amerika eller i någon av de europeiska storstäderna.
<span class='mr'>*</span>
Och det är bygdens folk som genom Heligholmen AB som lagt grunden för den här satsningen. De 180 aktieägarna lyckades genom förhandlingar med kyrkan och banken rädda gården från försäljning till någon privat köpare. Nu finns offentligheten kvar och genom hembudsklasuler kan ingen direkt försäljning ske.
Istället har man med Naturvårdsverket och Länsstyrelsen anslagit vägen på en plats där det kommer att byggas ett Naturrum och där Lars Jonsson kan permanenta sitt museum.
Projektgruppen har jobbat bra med positiv inriktning och jag är ju också besjälad av tanken på en koppling mellan naturen runt omkring, trädgården och änget bakom prästgården och att själv få visa mina natur- och fågelbilder, säger Lars Jonsson som alltså hyr prästgården av Heligholmen och driver museet i egen regi med öppenhållande varje dag fram till i september.
Nu hoppas han att finanseringen löser sig till Naturrummet, en investering på tio miljoner kronor som Naturvårdsverket och länsstyrelsen planerar och att finanseringen också löser sig för det pemanenta museet.
<span class='mr'>*</span>
Det var först när jag fick förfrågan om ett museum i prästgården som jag över huvud taget började fundera, säger Lars Jonsson.
­Men så insåg jag att det behövs och kan vara en tillgång, inte minst för bygden, med tanke på att 80 000 personer såg utställningen på Valdemarsudde hösten 2002.
­Här kan jag få den tillfredsställelse jag ändå längtar efter, samtidigt som jag har kontrollen över verksamheten, tillägger han.
­Museet ser jag som en möjlighet istället för risker, och så kan det bli mycket tätare mellan skapandet och visandet.
­Svårast var att hitta rätt namn. Museum låter så trist, men namnet betyder ju systematisk samling och det är precis det jag syslar med ­ systematisk insamling av intryck som sedan målas och visas upp, säger han.
Och så är vi tillbaka vid projektets utgångspunkt, konst, vetenskap och natur.
På övervåningen i den gamla prästgården kommer det att vara en provisorisk permanent visningslokal av oljemåleri, akvareller och skisser de närmaste två-tre åren, och det kommer att vara en entréavgift till denna våning. I bottenplanet blir det visning av litografier till försäljning, samt försäljning av affischer, böcker och vykort. Dessutom blir det café med hemlagat bröd och lättare lunchrätter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!