Läsvärt om jakten på en syndabock
Foto: OLA TORKELSSON
Författare: Lars Danielsson
Förlag: Albert Bonnier, 281 s, format 143x220 mm
ISBN 978-918555-09-3
Jag tror mig om att vara en ganska verklighetsförankrad person, och dagdrömmeri ligger normalt sett inte för mig. Men det som hänt har i många stycken varit s surrealistiskt att det kanske inte är så konstigt att även jag ibland har hängett mig åt önsketänkande"
Citatet är hämtat ur förordet till Lars Danielssons "I skuggan av makten", och kan lika gärna vara ett slutord som sammanfattar det statsminister Göran Perssons statssekreterare berättar om sina senaste år, såsom jagat villebråd för det kanske största och mest uppseendeveckande massmediadrev som gått i modern tid mot en enskild högt uppsatt tjänsteman inom statsförvaltningen.
Flodvågskatastrofen, annandagen 2004 blev inte bara en katastrof för tusentals svenskar och utländska medborgare - flodvågskatastrofen innebar också en personlig katastrof för Lars Danielsson, och för dennes familj.
I boken berättar Danielssons om sin karriär inom UD, där han redogör för sitt ibland mycket komplicerade arbete vid sidan av statsministern. Danielsson bjuder också på många läsvärda detaljer vid möten med världens stora ledare.
Andra delen av boken ägnar Danielsson till att ge sin version av vad som hände på UD den ödesdigra annandagen 2004.
Lars Danielsson erkänner utan omsvep vad som, med facit i hand, kunde ha gjorts för att få igång hjälpinsatserna snabbare. Men problemet, såsom Danielsson ser det, var att det inte ens på UD fanns tillräckligt med information att få från Thailand på annandagen. Bilden av vad som hade skett, var alltså så pass otydlig, och det var därför man tappade tid.
Lars Danielsson blev bland annat beskylld för att över huvudtaget inte ha varit på jobbet på annandagen 2004, några tidningar insinuerade att han varit hos en nära kollega, tillika hemlig älskarinna. Han blev kastad in i KU-förhör där egentligen bara statsråd kan höras. Han häcklades på öppen gata, fick fly landet. Hans familj fick lida hårt - och när krutröken skingrats blev att placerad i frysskåpet av den nytillträdde utrikesministern Carl Bildt.
Säga och tro vad man vill om Lars Danielssons version av den "dubbla katastrofen". Den läsvärda och välskrivna "I skuggan av makten" ger hur som helst en skrämmande bild av vad riksmedia kan förorsaka en enskild människa när drevet får tunnelseende, granskningsuppdraget falerar och omdömet kapsejsar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!