Latrinfynd lockade nyfikna till Fornsalen

På Fornsalens gård har en medeltida latrinkällare och två husgrunder från 1200-talet grävts fram.

Kultur och Nöje2006-08-28 06:00
Besökare som kom till visningen på Arkeologidagen fick se fynden och höra om utgrävningarna.
- Välkomna hit, det har varit roligt att få jobba aktivt i fält här på min egen arbetsplats, sa arkeologen Leif Zerpe när han hälsade nyfikna välkomna.
Arkeologidagen hålls i hela landet varje år. Initiativet kommer från Riksantikvarieämbetet och på Gotland sker samarbetet med Länsstyrelsen och Länsmuseet. På Fornsalens gård hade en tapper skara samlats i regnet på söndagsförmiddagen för att ta del av de arkeologiska undersökningar som gjorts här. En del av gården är redan färdigundersökt, och här har redan en grund lagts för tillbyggnaden av Fornsalen berättar Leif Zerpe för besökarna. Även de utgrävningar som pågått under sommaren och som visas på gården idag kommer att fyllas igen med grus, på så sätt är det i framtiden möjligt att återigen studera området.
- Det ligger kvar och blir inte förstört, säger Leif Zerpe.
I det steniga schaktet syns tre väggar i ett av husen från 1200-talet tydligt. En trappa finns också där nere, den är riktad ut mot gränden.
- Det var tättspikat med gränder på den tiden, handeln och transporten från husen var viktigt. Senare på 1700-talet rev de och byggde på ett rymligare sätt, förklarar Leif Zerpe.
I husgrunden har också en medeltida latrinkällare grävts fram. I Visby fanns ett avloppssystem redan på medeltiden. Vattenströmmarna i berggrunden under husen utnyttjades för att skölja rent i systemen och det är tänkbart att toaletter funnits inomhus.
- Det är en tunnvälvd kammare för avfall som är fyra meter lång, två och en halv meter bred och den har troligen varit ett par meter hög. Ett hundratals sådana har hittats här i Visby, säger Leif Zerpe.
En lucka för tömning ner i kloakerna skymtar i ena hörnet av huset men den är delvis dold av stenar som ligger över till den medeltida motsvarigheten av vatten- och avloppsnätet.
Djupast ner bland de historiska skikten syns runda stenar och en tydlig strandlinje.
- Vi hoppades att vi även skulle hitta spår från Vikingatiden, men då måste man högre upp på Mellangatan och S:t Hansgatan, berättar Leif Zerpe.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!