LÀttsmÀlt om rysk kaviar

Kultur och Nöje2004-12-27 06:00
Rysk kaviar. Det kanske kan vara nÄgot sÄ hÀr inför nyÄrshelgen. Nu har den mytomspunna delikatessen tillÀgnats en egen bok. Det Àr Inga Saffron som i en volym med den plausibla titeln ?Rysk kaviar? (Svenska förlaget) - den engelska originaltiteln Àr Ànnu mer koncenterad, ?Caviar? - tar ett brett grepp om detta smala Àmne.
Beteckningen rysk kaviar har ju kommit att bli synonym med absolut lyxmat. Men frÄn början var det basföda för den fattigaste ryska landsbygdbefolkningen. Och den som i dag för första gÄngen stiftar bekantskap med denna kaviarvariant blir oftast besviken, konsistensen och utseendet Àr nÄgot skokrÀmsliknande. Just utblandad skokrÀm brukar för övrigt svartabörssÀljare i öst försöka lura pÄ besökande turister.
FörutsÀttningen för kaviaren Àr fiskarten stör. En fisk som knappt förÀndrats till utseendet sedan dinosauriernas dagar men som i dag pÄ grund av överfiske/tjuvfiske Àr utrotningshotad. Det finns inte mindre Àn 26 arter vars rom rankas olika men belugans grÄ romkorn, stora som kullager och smöriga i smaken anses vara klassikern Belugan Àr ocksÄ vÀrldens största sötvattensfisk och kan vÀga upp till ett ton.
KonnÀssörerna hÄller dock ofta sevrugans betydligt mindre korn för nummer ett. Allra sÀllsyntast och dyrast Àr den svagt gula, gyllenen kaviaren. Annars finns rysk kaviar i fÀrgskiftningar frÄn svart över olivgrön till senapsgul. Alla störarters rom gÄr att Àta. Utom en, den gröna stören som lever i Stilla havet utanför Kalifornien och vars sÄvÀl kött som rom Àr giftgt.
Och i Sverige Àr sÄledes benÀmningen rysk kaviar. Men den kunde lika gÀrna vara iransk. För de bÄda lÀnderna har genom Ären kÀmpat om tÀtplatsen nÀr det gÀllt bÀrgandet av detta Kaspiska havets guld. Men arter finns sÄledes Àven pÄ andra hÄll som i USA och i takt med att de mest kÀnda romleverantörerna minskar i antal blir andra arter viktigare.
Inga Saffrons bok Àr en lÀttsmÀlt genomgÄng av den ryska kaviarens historik frÄn basföda till dagens kaviarbaroner.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!