–Jag har haft klockarkärlek till den här föreställningen, säger Thomas Sundström som är regissör och har bearbetat Hasse Alfredsons och Tage Danielssons manus.
Dåtidens ordval har anpassats till nutid, eftersom vissa uttryck är förlegade och fel i dagens samhälle.
–Deras texter är oerhört samhällskritiska och vassa. Den var för radikal för publiken och gick inte så bra, berättar Thomas Sundström som menar att revyduon var före sin tid med föreställningen.
Med den omarbetade versionen har han skapat en revy som är tillgänglig för dagens publik.
–Den är lekfull, med allvarliga partier, beskriver han.
De skruvade sketcherna binds ihop med en berättelse som Thomas Sundström har tillfört. Som undertiteln ”Scener ur ett skenäktenskap” antyder handlar det om relationer och dess dilemman. En gotländsk bonde får kontakt med en kvinna från Ukraina via internet. Hon flyttar till Gotland, men de behöver fortfarande ta hjälp av Google translate för att kunna kommunicera.
–Det finns en röd tråd, men den är inte rak utan hoppar mellan olika nivåer. Historien är sorgesam, men får ett lyckligt slut, säger Thomas Sundström.
Bonden Bertil Aramon spelas av gotlandsprofilen Lennart Bäck. Hans ukrainska kvinna Aina gestaltas av Camilla Eriksson, som under hösten är aktuell i flera av Länsteaterns uppsättningar.
–Camilla är den enda gotländskan som har gått ut scenskolan, efter Babben Larsson, säger Thomas Sundström, stolt över att ha fått med henne i ensemblen.
Franz Schuberts musik, som Thomas Sundström beskriver som både fjäderlätt och nattsvart, har bibehållits från originalversionen och framförs av Gotlands blåsarkvintett.
–Det är som att ha med en hel orkester i miniatyr, för den är så komplett. Och de är bland Sveriges bästa, säger Thomas Sundström.
Camilla Eriksson instämmer i att det känns lyxigt att ha med musiker:
–Att blanda olika konstformer lyfter föreställningen, säger hon.
Med på turnén följer också en scendekor målad på siden av Mari Ljungström. Beroende på bygdegårdarnas storlek finns det plats för 50 till 150 i publiken, som får vara beredd på att interagera med skådespelarna under föreställningen. Ensemblen håller till på golvet istället för att nyttja scenen och publiken sitter i en halvcirkel runt dem.
–På det sättet kommer vi närmare publiken, säger Lennart Bäck, som upplever en stor tacksamhet från landsortsborna när han möter dem på de bygdegårdsturnéerna, som Länsteatern har återinfört som hösttradition.