Lennart Bohmans texter i urval i "Utblick - Inblick"

Kultur och Nöje2004-08-10 04:00
Ett 50-årigt författarskap är det som sammanfattas i samlingsvolymen "Utblick - Inblick". Essäer och uppsatser i urval från ett skol- och forskarliv" (Ödins förlag AB). Försedd med omslagsbild med motiv Visby hamn i form av en 1800-talsetsning signerad Per Daniel Holm.
Det handlar om textmaterial signerat Lennart Bohman. För många läroverks- och gymnasieelever är det rektorn/lektorn vid Säveskolan som det då handlar om. Men jämsides sitt huvudyrke hade Lennart Bohman ett omfattande författarskap inbegripande artiklar och böcker.
Lennart Bohman föddes 1921 i Stockholm. Vid Stockholms högskola blev han fil. lic. i historia. 1952 började han så sin mångåriga bana i Visby då han fick tjänst som lektor i historia och svenska vid Visby Högre allmänna läroverk.
Åren 1967-1979 var han rektor, först för läroverket vid S:t Hansgatan och senare för den i Visby nybyggda Säveskolan på Länna, då den största gymnasieskolan i landet.
Han fortsatte därefter sitt arbete som lektor fram till pensioneringen 1986 och utnämndes i mitten av 80-talet till hedersdoktor vid Uppsala universitet.

I nu föreliggande volym är det således Lennart Bohmans författarskap som kommer till tals. Främst avhandlade han i sitt skrivande gotländska ämnen. Förutom sju egna böcker har han medverkat med artiklar i ett stort antal andra böcker, årsskrifter och festskrifter.
I de gotländska tidningarna har han genom året publicerat hundratals artiklar i vitt skilda ämnen och han har varit aktiv och engagerad deltagare i det gotländska kulturlivet. Sammanlagt är det således fem decennier som omfattas, med finns texter från 1951-2000.
I sitt förord framhåller vännen/lärarkollegan Åke G Sjöberg (som tillsammans med landsarkivarie Tryggve Siltberg och bokförläggaren Thorbjörn Ödin svarat för urvalet och fil. dr Waldemar Falck för bildmaterialet) att syftet med boken är att på ett så allsidigt sätt som möjligt spegla Lennart Bohmans författarskap.
Ett arbete som blev långt svårare än vad man tänkt sig. Detta eftersom han ofta kompletterat och utökat texter och presenterat dessa på olika sätt inför olika publik.
"Ur denna rika väv skär man inte så lätt ut de enskilda inslagen", konstaterar Åke G Sjöberg.

Men här har man i alla fall vågat sig på detta urval. Ämnesområdena är många; kultur, litteratur, skola. Vanligen kan man lägga till "historia" för Lennart Bohman återger gärna hur det tett sig i gångna tider, ofta jämfört med nutid.
Samlingsvolymen inleds med ett faktaspäckat skolblock. Det följs upp med historiska texter. Men här finns också för Lennart Bohman mera ovanliga ämnesområden med. Några axplock ur de publicerade texterna:
"Nya Säveskolan firar 20 år" ("Från Gutabygd" 1991) följs av "Visbygymnasister vid 1800-talets mitt" ("De hundra kyrkornas ö" 1982).
I den senare berättas bland annat om hur Wisby högre elementärläroverks skolmössemärke WHEL allmänt uttyddes ¿Wet Hut Era Lymlar".
Och i "Från Flick och Lär till Säveskolan, Ellen Keys samskoletankar i Visbyperspektiv" ("Ny syn på Ellen Key" 2000) lär vi oss att första gången skola nämns på Gotland är 1225.
I "Frälsningsarméns mottagande i Visby", ur "De hundra kyrkornas ö" 1985, skildras de inledande svårigheterna för denna rörelse.
I "Ett badhus i Wisby!" ("Gotländskt Arkiv" 1985) berättar Lennart Bohman om den gotländska turismens rötter i 1800-talet.
"Gotlands förbindelser med Kalmarunionen före Stockholm" (Gotländskt Arkiv 1951). 30-årig och ännu inte överflyttad till ön kunde Lennart Bohman redan mycket om det historiska Gotland.
Men han var ingalunda främmande för nutidsfrågor. I debattartikeln ¿Har vi råd med Gotland?" (Dagens Nyheter 1960) engagerar sig författaren i kampen för att få stopp för den utflyttning som riskerar att förvandla ön till ett pensionärshem eller en sommarstugeö.
Och här förutspår han att ett verkligt prekärt läge kommer att uppstå om behovet av de relativt stora truppstyrkorna på Gotland bortfaller. Något som ju i höst kan bli ett faktum om även öns sista återstående förband, P 18, då får nedläggningsbeslut.
"Visbyvinter" (Svenska turistföreningens årsskrift 1966) tar förstås upp

sommarstaden ur den åretruntboendes perspektiv. Här noteras bland annat författarens förklaring av "starurar", bedrägliga återfall i snöglopp.
Här finns vidare bidrag till festskrifter för f. landsarkivarien Sten Körner och f. landsantikvarien Gunnar Svahnström. Och några exempel på författarens bokrecensioner.
Åke G Sjöberg konstaterar att veterligt har det aldrig publicerats några dikter av Lennart Bohman. Men här sker det. Boken avslutas med fem dikter och de tillkom under en regnig Fårösommar vid Mölner 1962.
"Utblick - Inblick" ger en god bild av den bildade Lennart Bohmans mångfacetterade och lärda författarskap.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!