Leonette tillbaka med nya färgskalor

Drygt tre år senare är Dan Leonette ännu en gång tillbaka på galleri Ridelius i Visby - och som alltid presenterar han nya färgskalor och tekniker.Senast var det rödbruna akrylmålningar i vårvinterljus, den här gången skapar han skarp lyster med pastellkritor.

"Maharina beach", pastellmålning av Dan Leonette på galleri Ridelius i Visby.Foto: Bengt Valentinsson

"Maharina beach", pastellmålning av Dan Leonette på galleri Ridelius i Visby.Foto: Bengt Valentinsson

Foto:

Kultur och Nöje2011-09-03 04:00

Keramikern och målaren Dan Leonette i Kräklingbo prövar hela tiden nya vägar att komponera ljus och skiftningar i sitt måleri. Den fulländade tekniken ska alltid pressas ytterligare ett steg i perfektionen, även om det är samma vägar han fortfarande beträder.

En körväg på Torsburgen, stränderna på Östergarnslandet, höns och stilleben från krukmakeriet hemma i Kräklingbo, och som nu från Algarvekusten.

För att skapa den färgmässigt bästa lystern och skiftningar i dagrar och skuggor, testar han den här gången pastellkritorna. Kritor och pannåer är naturligtvis specialbeställda från hemlandet USA, ingenting lämnar han åt slumpen.

Bilderna som målas i stark belysning kräver också att de visas på samma sätt vilket ställer ytterligare krav på galleriet på S:t Hansgatan.


Speciell yta
Det är närmare ett tjugotal pastellmålningar på den nya utställningen som har vernissage på Ridelius i dag. Spår av den underliggande akvarellmålningen kan skönjas, men det är med kritorna han skapar ytan med sin speciella lyster.

Förutom några hönsmålningar ger han sig ut på vandrarstråt, vägar och stråk, trappor och passager, alla väl beströdda med skuggor och dagrar.

På några av målningarna har han hämtat motivet från Algarvekusten i Portugal, ett ställe dit han ofta återkommit. Speciellt trappor - där han får arbeta med skuggor och solljusets brytningar.


Akryl och akvarell
Dan Leonette, som i år kommer att fira sin 70-årsdag och med 50 år som målare bakom sig, bestämde sig redan för ett år sedan att testa pastellkritorna, ett svårt hantverk men lockande med sitt nya uttryck.

Den andra halvan av utställningen består av de mer traditionella teknikerna, akryl och akvareller. Med motiven backar han tio år tillbaka i tiden, många stilleben från gården i Kräklingbo, mjölkkannor, emaljerade hinkar och laggade träkärl.

Här finns också hans mer traditionella strandmotiv, en och annan båt och naturligtvis hans kära hönor och tuppar.

Utställningen kan ses på Ridelius till och med 24 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!