Linné på Gotland blir musikal med estetiska programmet

Läget är skarpt på Elfrida Andrégymnasiet. I går drog repetitionsarbetet igång för den senaste satsningen med premiär den 15 december. Nu blir Linné och hans gotländska resa musikal.

Foto:

Kultur och Nöje2007-11-07 04:00

För idén svarar Jan Bergquist, musiklärare på det estetiska programmet vid Elfrida Andrégymnasiet, som också skrivit manus. I projektet deltar 51 dans- och musikelever elever i årskurs två och tre.

- Det ska bli jättekul, säger Joel Zerpe som tog studenten som musikestet i våras. Nu har han jobb som regiassistent i sin gamla skola .För regi och rollinstudering svarar Sofia Ahlin-Schwanbom och vid sidan av Jan Bergquist som ansvarar för musiken, står danslärarna Helena Södergren, Julia Klingvall och Camilla Båge.
- Sång- och musikinsatser bär fram handlingen men självklart finns utrymme för var och en som vill lägga till eller dra ifrån något. Frihet och delaktighet är ett måste, säger Jan Bergquist när repetitionsarbetet drog igång på allvar på tisdagseftermiddagen. Med två arbetspass i veckan med den stora gruppen delad i två besättningar fortsätter övningarna med finslipning av roller och heldagsrepetitioner närmare premiären.
En del kostymer är inköpta från Romateatern och resten produceras av hantverksprogrammet. Med projektionsbilder som dekor och sparsmakad scenografi ges plats för dansarna.

Med Linné i centrum och sex killar i följet kring honom bygger manus på nedslag i den gotländska resas. Då var året 1741. nu 2007 går färden i musikalform från Visby och via Lummelunda, hångers källa, Fårö, Katthammarsvik, När, Sudret och till Roma kungsgård där äventyret får ett oväntat slut. Janne Bergquist ler hemlighetsfullt men berättar att mellan inlagda repliker blir det mycket dans och musik där Linné drar fram och naturligtvis möter Linne och hans män kärleken på den inslagna vägen runt ön.
Romantiken blomstrar och Linné och hans män uppskattar och träffar förstås på damer. Bland annat möter sällskapet gotlänningen och uppfinnaren Christopher Polhammar från Tingstäde, adlad Polhem, med dotter vid Lummelunda och på Sudret vid en tobaksodling och cigarrfabrik väntar Carmen, berättar Jan Bergquist med fotfäste i egna högskolestudier i idé- och lärdomshistoria som skapat ramen i berättelsen. Kultur- och idéhistoria ingår också som ämne på esternas schema så musikalen passar som hand i handske för dansare, sångare och musiker.

Handlingen förs fram med musik som oblygt flörtar med historiens gång och välkända stycken ackompanjerar Linne på hans gotländska resa. Med många medverkande elever dubbleras alla roller i musikalen som enligt planerna ska spelas upp vid åtta tillfällen, både på dag- och kvällstid, för inbjudna elever och skolpersonal samt vid offentliga föreställningar. Med plats för 500 i Säveaulan betyder det att 4 000 personer får möjlighet att se Linnémusikalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!