Liten utställning med spår av storslagna resor
- Denna utställning visar att Gotland är en liten del av vikingatidens stora värld som sträckte sig långt, bland annat till dagens Irak, Iran, Oman, Saudiarabien och Ryssland.
Det säger arkeologen Ingmar Jansson, docent vid Stockholms universitet, när han på torsdagen invigde utställningen Möte i Kabul - vikingen i världen. Gotland sticker ut genom de arkeologiska fynden från vikingatiden.
- Minst 28 länder inom det arabiska- och orientaliska området har satt spår i form av fynd på Gotland. Det gör Gotland unikt i världen, säger förste antikvarie Gun Westholm. Hon ger ett exempel i Spillingsskatten som fått betydelse för Kalifatet vars historia fick skrivas om efter det gotländska fyndet.
Ingmar Jansson pekar på att Gotland utgör en säregen del av fenomenet vikingatid, men att ön inte är ensamt i sitt slag. Det arkeologiska materialet berättar sitt tydliga språk om kontakter mellan ön och Främre orienten och Asien.
- Under vikingatiden var Gotland en liten men central del i den vikingatida världen som nu känns långt bort. Överallt i den världen finns fynd som visar på möten mellan människor redan för tusen år sedan.
Bland spännande fynd i Fornsalens utställning är en handfull föremål som Ingmar Jansson upptäckte vid basaren i Kabul på 1970-talet. Han försökte få det lokala museet där att köpa in föremålen, men blev den som fick ta hand om affären och när museet inte visade intresse, tog med dem hem till Sverige.
Utställningen berättar om ett Gotland och gotlänningar som från 750-talet och fram till 1050 tog båten från ön och via ryska vattenvägar for vidare till dåtidens Miklagård, senare Konstantinopel och i dag Istanbul, där Sidenvägen tog slut.
- Miklagård var en viktig vikingatida handelsplats och detsamma gällde Bulgar, då en stad och ett handelscentrum, numera är en liten by på vägen mot Orienten. Det noterar Gun Westholm som, liksom Malin Lindqvist, lyfter fram Gotland i historien och vikten av gotlänningars möten i världen.
- Se linsen från Fröjel, en bergskristall stor som en golfboll, infattad i silver. Se silverskålen funnen vid Lilla Valle i Rute, silverskatten från Spillings i Othem och bältesbeslagen från Kabul i Afghanistan.
Den till omfånget lilla, men till omfattningen stora, utställningen, ger en antydan om det rika fyndmaterial från vikingatiden som har hittats i den gotländska jorden. De cirka 70 000 föremål av orientaliskt ursprung som hittills har hittats på Gotland gör ön till ett fyndrikt centrum för handeln under vad vi kallar vikingatid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!