"Living room" - gotländskt kulturbygge som kämpar på!

Annika Fehling gör nystart med sitt Living room tillsammans med Kickan Holmberg till vänster och Ulf Klasson, restaurangchef på Clarion Hotell Wisby.

Annika Fehling gör nystart med sitt Living room tillsammans med Kickan Holmberg till vänster och Ulf Klasson, restaurangchef på Clarion Hotell Wisby.

Foto: Bengan Zettergren

Kultur och Nöje2007-10-02 04:00
Efter 60 "livingroom-kvällar" - och cirka 150 gästframträdanden från sju olika länder - i skiftande delar av Visbys nöjes- och krogkvarter sedan starten 2004, gör Annika Fehling nu omstart med sitt projekt i den anrika Vinterträdgården på Clarion Hotell Wisby. Under hösten planerar hon tre ordinarie Living room och sex kvällar Living room X-mas i samband med hotellets julbord.
Detta passar som hand i handsken för hotellets nye restaurangchef Ulf Klasson som vill återskapa det liv och den rörelse som Vinterträdgården och hotellet en gång hade.
-Hotellet har varit en mötesplats, inte bara för hotellgästerna, utan också för visbybor och gotlänningar - inte minst under tiden då vi arrangerade danskvällar, förklarar han.
-Vår ambition är nu att locka tillbaka en publik som vill ha ett artistutbud med värme och mjuk atmosfär. Därför tror vi att just Living room passar bra här i lokalerna, säger Ulf Klasson.

*
På onsdag kväll är det premiär och Annika Fehling är mycket nöjd med flytten från Effes till Vinterträdgården.
-Jag hoppas att den gamla publiken också flyttar med och blandas upp med en delvis ny publik i en miljö där det finns tillfälle att också äta en supé i samband med showen, säger hon.
Hon kallar det för helhetsupplevelse och förutsätter att brasan är tänd i öppna spisen och att det blir hög mysfaktor.
Först ut bland gästerna som både ska framträda och sitta i Annika Fehlings "heta stol" och bli intervjuade är jazzgitarristen och sångaren Andy Fite, numera stockholmare men med påbrå från amerikanska Pittsburg. Han har tidigare visat sin humoristiska ådra på Living room genom sina glädjefyllda låtar. Han kommer dessutom att återkomma under december.
Ytterligare en amerikan kommer till premiären, Jon Strider. Har skrivit egna låtar och filmmusik sedan slutet av 1960-talet och hans epitet är "rhythm´n´folk" - en själfull blandning av country, blues och jazz-rock. Han har under åren arbetat med storheter som Van Morrison och Chuck Berry.
Gotländskt under premiärkvällen blir det genom Ville Blomgren, 16-årig musikstuderande som både spelat teater och sjungit i Lilla Melodifestivalen. Han har stora singer/songwriter-ambitioner och han vann dessutom årets Tiljans Talanger.

*
Under tre helger i början av december kommer Living room att anta julbordsskepnad med delvis annan besättning. Karin "Kickan" Holmberg kommer att hjälpa Annika med intervjuandet av olika gotländska kulturpersonligheter och hon kommer även att ikläda sig rollen som krönikör med sina egenskrivna prator. Men hon vill inte kala det för stand up.
-Det här blir en ny och oprövad variant med en knippe återkommande musiker, bland andra Emeli Jeremias, Gunnar Järeld och tidigare nämnde Andy Fite.
Annika Fehlings vision är fortfarande att skapa en arena och plattform för de artister som vanligtvis inte syns i teve eller hörs i radio och den arenan kommer fortsättningsvis att vara öppen både i Visby och på Halor kultur i Rone, med avstickare till Stockholm.
Det bygger på delvis ideellt arbete, personliga kontakter, delarrangörer som Clarion Hotell, men också kulturföreningen Roxy som genom Owe Ronström ser detta som ett kulturpolitiskt projekt för framtiden.

*
-Det här är ett klokt sätt att bygga kultur på lång sikt, även om våra kommunala bidrag är en struntsumma i jämförelse med exempelvis Wisby Strand som jobbar med en förlustgaranti på fem kommunala miljoner kronor om året, ett kulturpolitiskt beslut som här kallas näringspolitiskt beslut, förklarar Owe Ronström.
Under de senaste 20 åren har Roxys kommunala bidrag ökat med lika många tusen, till 136000 kronor, och det räcker ju inte på långa vägar, enligt Ronström.
-Roxys verksamhet bygger på sådana personer som Annika Fehling - annars skulle det inte finnas någon kultur på Gotland -sådana personer som vågar starta nya verksamheter. Roxy har under senaste tiden engagerat sig i opera och kammarmusik, tidigare var det folkmusik som under sina tio år ökat från 30 i publiken till utsålt. Barn och ungdomar lägger tid och kraft på att gå i kulturskolan och dem tar vi också hand om.
-Vi ger inte våra pengar som gage till fattiga musiker, vi bygger för att skapa arbetstillfällen för gotländska musiker. Tänk vad det skulle kunna bli om vi fick de där fem miljonerna - ett ganska stort gotländskt företag, säger Owe Ronström.
-Att sätta igång saker, som exempelvis Living room, är en investering för framtiden, avslutar Owe Ronström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!