Livstrådar och screentryck

Olika infall som tillsammans kan ge bilder av livet, med tjocka trådar i olika material som symboliskt binder samman jord och himmel.

Kultur och Nöje2006-09-09 06:00

Bildkompositioner, betongskulpturer, bildprojektioner på markväv och i en fönsternisch en gjutform för olika små fossiler med mera.
I Abbotens hus på Roma Kungsgård öppnas i dag en utställning med allt detta och lite till. Det är konstnären Helena Andreeff som har en utställning med den här rumsliga gestaltningen kallad "Vid regnbågens fot".
Utställningen som har vernissage i dag, pågår till sista oktober. Lika länge pågår en annan utställning på Kungsgården som också öppnar i dag men då i Örtapoteket. Där finns Björn Pettersson, som ställer ut sina bilder huvudsakligen screentryckta. Mer om det senare i denna artikel.
- Allt här är infall och det är för betraktaren fritt att associera hur den vill, säger Helena Andreeff. Det hon vill visa är att hon nu har frigjort sig från banden med föräldrarna som båda numera är döda. Det är en frigörelse bland annat från mamma Elise Dahlberg som var skulptör och alltid poängterade att man inte får blanda material.
Något som Helena Andreeff gör för glatta livet också i den här utställningen. När man kommer in i utställningscentralen finns två saker som omedelbart fångar blicken. Det ena är två betongskulpturer på golvet, en formad som en öppen hand, en som läppar eller om man så vill ett hav eller en båt. Skulpturerna är gjorda i betong som har patinerats och som har en kärna av frigolit.
Det andra är ett antal tjocka "trådar" i olika material, som går från golv till tak symboliserande trådar mellan himmel och jord. Vänder man sig mot ena kortväggen i Abbotens hus (strax snett bakom klosterruinen) så har Helena Andreeff hängt upp ett bildcollage från hennes många resor ut i världen. Det är ett urval där hon med ett antal "nåtvända "bilder försöker visa ögonblickets infall.
Det stora collaget har också mindre pendanger. En av dessa består av tre bilder. Den mittersta är en bild tagen bakifrån visande hennes mor som sitter vid Holmhällar. På vardera sidan bilder från Angor Wat i Kambodja. Det här är en av symbolerna på utställningen för hennes resa bort från föräldrarna.
Det finns också en videoprojektor som ska visa bilder som projiceras på stora chok av markväv som hänger ner från taket.

Sammantaget är mitt intryck att Helena Andreeff nu befinner sig vid en punkt i livet där hon vill ge sin bild av den egna konstnärliga frigörelsen liksom frigörelsen från föräldrarna.
I Örtapoteket öppnas i dag en utställning av annat slag. Det är Björn Pettersson med en bakgrund som grafiker och fotograf och med en uppväxt i en foto- och tryckerifamilj, framför allt ställer ut screentryck. Det rör sig om 12-15 verk. Han har tidigare bara ställt två gånger på Gotland. Övriga utställningar har varit på fastlandet, främst i Göteborg, Ulricehamn och i Halland.
Björn Pettersson som har hållit på med konstnärliga bilder i tjugo års tid, utgår mer från formen än innehållet. Det visar också den här utställningen tydligt. Huvuddelen av bilderna är screentryck. Men där finns även med verk där han har gjort kontaktkopior, där till exempel 4-5 filmer exponeras färg för färg. På utställningen finns också bilder som har tryckts med upp till 22 olika färger!
Om bilderna på utställningen kan sägas att de flesta är abstrakta. Formen är det viktiga. sedan finns även kompositioner som exempelvis en av graffiti på Berlinmuren.
Överlag är det mycket dekorativa verk.

Kjell Guy
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!