Elvy Johansson vid Kälder i Havdhem är en föregångskvinna när det gäller gotländska lammskinn.
Nu sammanfattar hon sitt kunnande och sina erfarenheter i en ny bok.
I tisdags var det boksläpp på Hemslöjden och många lyckliga vandrade hem med ett signerat exemplar under armen. I helgen fanns en ny chans vid Hushållningssällskapets julmarknad på A7 i Visby, där hon var med.
Få, om ens någon, kan pälsskinn i allmänhet och gotländska lammskinn i synnerhet som den gotländska pälsteknikern Elvy Johansson.
För henne är det viktigaste att öva upp känslan för pälsens kvalitet och att kunna välja och sortera rätt skinn till varje produkt.
Att lära sig förstå skinn är ett måste för den som vill arbeta med dem och det krävs kunskap att kunna sortera skinnen efter kvalitet och för att avgöra varje skinns användningsområde.
Det är bara möjligt med lång erfarenhet, träning av ögats seende och handens känsla, något som Elvy Johansson har efter 30 år i branschen. Nu sammanfattar hon sitt kunnande i "Lammskinn, pälskunskap och hantverkstekniker".
Boken är ett givet standardverk och ett måste för varje skinnintresserad. Att den är skriven med lätt hand, så enkelt som bara den som verkligen kan sitt ämne, och med fina fotografier och förklarande skisser, är ytterligare ett plus.
Boken är pedagogiskt, genomtänkt upplagd och detaljrik i allt från materialkunskap via skärteknik, sömnadsteknik och tillverkning av olika produkter. Dessutom ger Elvy Johansson skötselråd för pälsmockaplagg och tvättråd för skinn.
Hennes bok fyller en viktig funktion för både skolade och amatörer som arbetar med tillverkning av skinnprodukter. Faktum är att den är den enda om skinn och skinnsömnad som kommit på många år.
År 1984 kom "Skinn och läder: tradition, beredning, sömnad" av Ingrid Granberg och "Fårskinn, beredning och sömnad enligt svensk folklig tradition" av Katarina Ågren och Karin Lundholm, båda med fokus på skinnarbete med äldre tekniker.
Dessa båda standardverk, som numera bara finns antikvariskt och på bibliotek, har nu utökats till tre med Elvy Johanssons "Lammskinn, pälskunskap och tradition" som är än mer komplett med både maskin- och handsömnad - och dessutom med fokus på lammskinn.
Sist skriver Olle Johansson, maken på gården, ett eget kapitel om lammen och mannen. Det handlar om fåravel och kunniga fårproducenter som levererar fina pälsskinn, ett måste för tillverkning av kvalitetsprodukter vare sig det är ett par lammskinnstofflor, en skinnfäll eller en pälsmockajacka.