Lovord om Slöjdcirkus men inga svar om slöjdens framtid

Kultur och Nöje2004-08-20 04:00
Representanter för öns politiker, näringsidkare, hantverkare och konstnärer var dessutom inbjudna till debatt om slöjdens framtid och roll i samhället. Alla inbjudna hade en positiv grundsyn, men något enhetligt svar kunde inte de inbjudna ge.
Introduktionen i slöjdcirkustältet togs emot mycket positivt och de gamla föreställningarna om hemslöjd som något tråkigt och mossigt kom på flera håll på skam ­ mycket tack vare artistkollektivet Big Wind och Slöjdcirkus egna slöjdhandledare som visade utställningarna.
Förutom ett inledande tal av Svenska Hemslöjdens riksförbund, Kerstin Andersson-Åhlin, som presenterade Slöjdcirkus och det treåriga nationella uppdraget inom barnkultur, talade även Kerstin Blomberg som representant för Rädda barnen.
­Hantverk och hemslöjd är en viktig del av ett folks kultur, det ger identifikation, sa hon bland annat.
<span class='mr'>*</span>
Vid den efterföljande debatten skulle publiken och en inbjuden panel försöka klargöra slöjdens betydelse i samhället, en debatt som sker i skuggan av designåret och att allt fler designutbildningar startas runt om i landet.
Moderatorn Kicki Johansson-Trodin hade samlat en panel bestående av Örjan Ringbom (hantverket och konsten), Pigge Werkelin (turism och upplevelseindustrin), Ebba Junker (levande verkstad och rehabilitering genom skapande), Torleif och Ann-Britt Solberg (konsthantverket och slöjden), Mia Grönkvist (datadesign och digital bild) samt Nike Karlsson (formgivning och design).
Och så fanns där en publik som fyllde Langska husets övervåning som också var prydd med de unga gotländska slöjdarnas alster. Samma ungdomar som i skuggan av slöjdcirkustältet visar upp sin husvagn, en ambulerande utställning som skall rekrytera ungdomar till hemslöjdsrörelsen och starta lokala slöjdklubbar.
<span class='mr'>*</span>
Första delen av debatten handlade mycket om själva hantverket som ett av de språk vi utrustats med men som många berövas av olika anledningar, bland annat den låga status som hantverket haft och har.
­Bra design är kopplad till det äldre hantverket, sa Ann-Britt Solberg.
­Det intellektuella betonas i dag till förmån för det skapande, något jag vill koppla till den utbrändhet allt fler drabbas av, sa Ebba Junker.
­Man måste ge ungdomarna möjlighet att skapa egna popiga miljöer för hantverk, då kommer det att bli uppsving för hantverket, både kommersiellt och som en intressant grej, sa Pigge Werkelin.
Och genast var debatten inne på om hemslöjden är mossig och tråkig och behöver förändras med utgångspunkt hos slöjdundervisningen i skolan. Att den däremot är viktig var alla ense om.
­Håll på traditionerna och balla inte till er! Slöjden är ett kulturarv att förvalta, sa Mia Grönkvist.
Barbro Lomakka menade att vi vuxna och våra slöjdlärare inte vågar säga till våra barn att det de gör i slöjden inte är färdigt när de tar hem sakerna.
­Lärarna förväntar sig inget av barnen ­ och det känner de av, sa hon.
Hon fick genast mothugg av slöjdläraren i Klinte, Bertil Sjöberg.
­De elever som har bråttom i slöjden har bråttom i alla ämnen, men de 95 procent av eleverna som tycker slöjd är toppen jobbar hela lektionerna och gör jättefina grejer, menade han.
<span class='mr'>*</span>
Hemslöjdskonsulent Frode Falkenhaug ställde en av många relevanta frågor under debatten.
­Finns det tillräckligt med kunskapsbärare rent kommersiellt.
På den frågan fick han inget entydigt svar, men Pigge Werkelin puffade för lärlingsverksamheten i bred samhällelig mening.
­Vi måste förnya tänkandet om slöjden för unga, så som Slöjdcirkus visat oss i dag, menade Örjan Ringbom.
Ebba Junker föreslog att skapa kulturläger för att sälja in Gotland på fastlandet.
­Barnen saknar vuxna förebilder, sa Nike Karlsson och det verkade vara något som alla debattdeltagare tog med sig hem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!