Det lekfulla lärandet är viktigt i utvecklingen av Lummelunda trädpark, sade Hanne Ödin, vd för Lummelundagrottan AB
- Det handlar om hållbar utveckling med hantverk och industri i symbios och samspel, sade projektledaren Frode Falkenhaug.
Det var i våras när projektet Lummelunda trädpark presenterades i en utställning på Almedalsbiblioteket. Nu är Lummelunda trädpark ett faktum och invigd av journalisten och författaren Eva Sjöstrand.
I parken vill Hanne Ödin bjuda på överraskningar och något nytt att uppleva för både små och stora besökare.
Med träd och trä i fokus kan besökaren vid grottan, bruket och museet i Lummelunda också njuta av och lära om träd som art och trä som material.
Som ett nytt besöksmål ska parken locka till lek och avkoppling men också kunskap genom satsningen som kopplar samman hållbar utveckling med trä, design och industri.
Lummelunda trädpark, initierat av Hanne Ödin, har vuxit fram mellan grottan och havet i den gamla bruksparkens lövskog.
Under ledning av Frode Falkenhaug på Gotlands Läns Hemslöjdsförening, har projektet tagit form i samarbete mellan Hemslöjden, Lummelundagrottan AB, Svensk form Gotland, Design och konstruktionsprogrammet vid Högskolan på Gotland och snickeriföretag på Gotland.
En del av studenternas projektidéer har tillverkats av gotländska snickeriföretag och har som projektarbeten visats på Almedalsbiblioteket i Visby och vid årets Möbelmässa i Stockholm.
Med sikte på någonting att sitta på, någonting att leka i och någonting som lyser upp har olika objekt tagits fram, alla med kombination av hållbarhet, nytänkande design och traditionella material och många med kaxigt uttryck.
Ett av dem är Lummekojan, i design av Susanna Lundholm-Jonsson och tillverkning i Levide snickeri, som fått sin placering i parken.