Lummelunda trädpark tar form

Det lekfulla lärandet är viktigt i utvecklingen av Lummelunda trädpark, säger Hanne Ödin, vd för Lummelundagrottan AB.
- Det handlar om hållbar utveckling med hantverk och industri i symbios och samspel, säger projektledaren Frode Falkenhaug.

100 procent återvinningsbar. Stina Hansson Garthe har tagit fram en presentförpackning som också kan bli en souvenir från trädparken.

100 procent återvinningsbar. Stina Hansson Garthe har tagit fram en presentförpackning som också kan bli en souvenir från trädparken.

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2011-01-26 04:00

Lummelunda trädpark är ett samarbetsprojekt mellan Hemslöjden, Lummelundagrottan, Design och konstruktionsprogrammet vid Högskolan, Svensk form på Gotland och snickeriföretag på ön.

Med utgångspunkt i träd och trä skapar studenterna en park i ädellövskogen mellan grottan och havet. På tisdagen presenterade studenterna sina förslag till satsningen.

Lummelundabruket med Lummelundagrottan är en av Gotlands största turistattraktioner och ett populärt besöksmål. Där finns också en park med naturstigar.

I parken vill Hanne Ödin bjuda på överraskningar och skapa något nytt att uppleva för både små och stora besökare.

Att betona träden och träets egenskaper som material i en framtid med hållbar utveckling är något som projektledaren, länshemslöjdskonsulenten Frode Falkenhaug, förespråkar.

- Hemslöjden äger projektet där vi vill visa att träd och trä kan rädda världen. Den tanken utvecklar vi tillsammans med designstudenterna, förklarar han.

Målet är att få fram fem objekt att placera i Lummelunda trädpark. Frode Falkenhaug betonar att det inte är fråga om exklusivt hantverk utan design av nya produkter i organiska material.

Tillsammans har studenterna som går det sista av tre år på Högskolans avdelning för industriell design planerat parkens utformning och arbetat individuellt med olika projekt.

- Tyvärr läggs utbildningen ner. Till hösten tas inte några nya studenter in, men de som går andra året får slutföra sin utbildning, berättar ämnesansvarige Bo Löfgren.

15 olika projekt har tagits fram, alla med kombination av hållbarhet, nytänkande design och traditionella material och många med kaxigt uttryck.

Bland dessa finns en souvenir i form av en presentförpackning i återvinningsbar wellpapp av trä.

- Den är tänkt att fyllas med något som minner om Lummelunda, kanske jord, frön, eller plantor. På förpackningens insida finns information om parken, förklarar Stina Hansson Garthe.

Linnéa Engström, med sikte på en framtid som industridesigner efter avslutad utbildning, har gjort en prototyp till en klätterställning i trä.

- Med olika delar kan den kombineras för lek på olika sätt och den kan också bli till ett lusthus, berättar hon.

Edvin Sjöberg har tagit fram en lampa som är inspirerad av både hemslöjd och industri. Han har utgått från trä, svepaskteknik och skiktlaminerad ask.

- I stället för rottrådar, som i gamla tider, har jag sytt samman svepdelarna med textilkabel och lampan laddas som en mobil, förklarar han.

Frode Falkenhaug konstaterar att många av designstudenternas idéer har förutsättningar att utvecklas från idé till verklighet.

- Konceptets mål är att sätta spinn på utvecklingen av Region Gotland. Studenternas projektarbeten som nu visats på Gotland kommer att ställas ut i Green house på Stockholms möbelmässa i februari

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!