Lysande framtid för arvtagaren

Lino Lyander har haft ett händelserikt år på musikscenen – och mer är att vänta.

Högst upp i Sandkvie har Lino Lyander fått en egen studio till förfogande.

Högst upp i Sandkvie har Lino Lyander fått en egen studio till förfogande.

Foto: jakob romin

Kultur och Nöje2021-07-17 19:05

Mikael Lyanders Sandkvie studios är knappast ett okänt namn för gotländska musikkonnässörer. Genom åren har ett flertal artister både spelat in och blommat ut här. Den senaste i raden är arvtagaren själv. Mikaels son Lino Lyander är så gott som uppvuxen i studion. 

– Vattnet gick här till och med, tror jag, säger Lino Lyander och hänvisar till sin födsel för 20 år sedan. 

Men i stället för den saliga blandning musik som annars ljuder i Sandkvie har Lino satsat främst på hiphop och har slagit sig fram som en beatsmakare. Nu har han sin bas i Stockholm, även om han ofta fortfarande befinner sig på Sandkvie. Sommaren 2021 tillbringas helt och hållet i den kultförklarade studion.

– Jag älskar att kunna vara här. Men människorna finns i Stockholm. 

Flyttlasset gick i oktober förra året och sedan dess har mycket hänt i Lino Lyanders karriär. En hel del nätverkande har gett resultat. Han har producerat beats till bland andra duon E4an och den nyligen brottsdömde rapparen Yasin, som under häktningen vann både Grammis och årets artist på P3 Guld. Låten Atlanta - Botten har i skrivande stund över två miljoner lyssningar på Spotify. I en nära framtid kommer dessutom fler låtar med E4an och även Jirell och Ken Rings son. 

– Jag har knappt hunnit reflektera över hur snabbt det gått, säger Lino Lyander när han har tid att begrunda det gångna året. 

Men även om karriären tagit fart rejält är det långt ifrån vad Lino Lyander kommer vara nöjd med att ha åstadkommit. 

– Jag vill släppa lite mer låtar i Sverige, med de största artisterna. Till exempel Fricky, jag gillar hans sound. Men inom fem år vill jag jobba i USA med internationella artister. 

 Kommer Sandkvie försvinna från radarn då? 

– Verkligen inte. Det här är en pelare jag kan luta mig mot. Jag kan alltid komma hit och jobba. Sen vill jag ju ta hit artister, det är jävligt speciellt här. Nej, försvinna kommer det aldrig göra. 

Lino Lyander berättar att tanken är att han någon gång ska ta över verksamheten, men att Lyander den äldre fortfarande är aktiv i allra högsta grad.

– Han kommer nog fortsätta med det här tills han går i graven, säger han och skrattar. 

Då kan det tänkas att Sandkvie tar en riktning mot hiphop, även om det redan nu har florerat en hel del artister inom genren i studion. 

– Jag tror att farsan är lika dåligt bevandrad i hiphop som jag är i folkmusik. Men vem vet, kanske är det folkmusik jag håller på med om 20 år? 

På sikt vill Lino kunna ta sig upp på scenen som DJ till hiphopartister.
På sikt vill Lino kunna ta sig upp på scenen som DJ till hiphopartister.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!