Magnus Hägg seglar i farfar Jacobs spår i "Gotland runt i öppen båt"

"Träbiten nr 130" låter kanske inte så intressant som boktitel. Men bakom namn och nummer döljer sig den mera spännande boktiteln "Gotland runt i öppen båt". Det handlar om Gotlandica av bästa märke.

Kultur och Nöje2005-12-28 06:00
Volymen är en ny utgåva i föreningen Allmogebåtars skriftserie. Föreningen, med hemvist i Uddevalla, är en ideell sådan och den arbetar för att bevara våra nordiska bruksbåtar samt fiskar- och båtbyggartraditioner runt dem. Den bokpåminnande tidskriften "Träbiten" utkommer med fyra nummer per år.
Och det är i årets julnummer som en resa Gotland runt i öppen båt skildras. Eller snarare två turer. För år 1910 seglade amiralen och marinmålaren Jacob Hägg tillsammans med sin yngste son Herman runt Gotland i en tvåmänning, "Lillbåten". Och nu, nästan 100 år senare, gör Magnus Hägg en resa i sin farfars kölvatten tillsammans med Björn Liljeros och Sigvard Fjellsson. Inspirerade av en artikel i Gotlands Allehanda 1937.
Jacob Häggs 18 sidor långa originalmanuskript i vilket han utförligt skildrar sin resa i återfinns i dag i Kungliga bibliotekets handskriftssamling och här publiceras det i sin helhet. Dessutom har man tagit med många av de teckningar som Hägg givetvis utförde under resans gång. Resan illustreras också med ett flertal annonser och texter ur Gotlands Allehanda, vykort och annat som återger tidsandan.
Jacob Hägg bestås inledningsvis också en kort biografi illustrerad med bland annat en annons ur GA 24 juli 1910. Annonsen avser en sommarmarknad i Ljugarns pärkäng och det framgår att förutom att ta del av "spåkäring och marknadsupptåg af flera framstående personligheter" kan man köpa skänkta saker, bland annat "akvareller af amiral Hägg".

I manuskriptet, "En segling i öppen båt rundt Gotland sommaren 1910", framkommer bland annat att Hägg 1898 beställde sin båt av av båtbyggaren Per Olsson i Östergarn, samme man som året därefter byggde den kända tremänningen "Kungen av Herrvik".


24 juli kl. 7.25 sätter man av från gamla badhusbryggan, riktning söderut.
27 juli närmar man sig Visby. "Denna förtjusande stad som för mig står framför hvarje annan i verlden, håller jag så kär. Detta var nog sagdt från min sida. Den gamla staden har varit föremål för så många loftal, så många poetiska utgjutelser att jag ej vill försöka mig på något i den vägen".
I land i Visby gör Jacob Hägg också en avstickare - till fastlandet. Med "Hansa". Detta eftersom han ingick i en kommitté bakom skapandet av ett armé- och marinmuseum i Stockholm. Deras förslag, Kastellholmen, blev dock aldrig förverkligat utan Sjöhistoriska museet återfinns i dag vid Djurgårdsbrunnskanalen. 3 augusti är Jacob Hägg åter och man avseglar från Visby.
11 augusti är man åter i Katthammarsvik efter en strapatsrik färd i motsträvig väderlek. "Och dermed var seglatsen afslutad".

Sommaren 2004 följer så Magnus Hägg i farfars havsspår tillsammans med Björn Liljeros. Den senare tar initiativet och äger också båten, tvåmänningen "Ida", byggd 1976 på Katthammarsviks båtbyggeri. Av säkerhetsskäl medföljer även en dansk Meginjolle, byggd i - plast. Den seglas av Sigvard Fjellsson som också fotodokumenterar resan. Magnus Hägg illustrerar färden med sina teckningar. Björn Liljeros svarar för texten.
14 juli avseglar de båda båtarna från Ferseviken under Grogarnsberget. Moderna tider medför moderna möjligheter. När seglingen går trögt "fuskar" man, kopplar på utombordsmotorn och tar jollen på släp.
25 juli är man åter i hemmahamnen Ferseviken. Under färden har man då bland annat mött ett sjömätningsfartyg som ytterligare binder ihop de båda turerna, fartyget har nämligen namnet - "Jacob Hägg".
Mellan skildringen av de båda båtfärderna finns dessutom ett inlagt block som avhandlar båtarnas utveckling runt ön. Denna avdelning borde dock har markerats mera grafiskt tydligt, nu går de tre huvuddelarna närmast omärkligt i varann.
"Gotland runt i öppen båt" är en intressant skildring av likartade färder med ett sekels mellanrum. Mycket väderiakttagelser blir det av naturliga skäl men också många intryck via de strandhugg som görs.
Trots att nästan ett sekel förflutit mellan de båda resorna så är likheterna slående. Bland annat gör man iakttagelser av två-och tremänningar runt om ön, denna båttradition lever således fortfarande kvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!