Majas jobb är att samla in litteratur som handlar om ön

Maja Markhouss hade inga egentliga förhoppningar men sökte ändå tjänsten som Gotlandicabibliotekarie när den annonserades ut förra året.Sedan början av januari är hon på plats för att förvalta en av landets största lokala boksamlingar och i mars är hon en av värdarna för Gotlands Bokmässa.

I slutet av mars kommer Maja Markhouss vara en av värdarna när den tredje Gotlands bokmässa slår upp portarna.

I slutet av mars kommer Maja Markhouss vara en av värdarna när den tredje Gotlands bokmässa slår upp portarna.

Foto:

Kultur och Nöje2012-02-22 04:00

Maja Markhouss är sedan snart två månader gotlandicabibliotekarie på Almedalsbiblioteket. Hon är språkintresserad och tycker bland annat att gutamålet är ett fascinerande språk.

- Jobbet ser jag dock mera som att ta ansvar för ett ämnesområde. Att ta ansvar för litteraturen om Gotland, ett område som sedan lång tid är väl intäkt, i varje fall när det gäller facklitteraturen, säger Maja Markhouss.

- När det gäller skönlitteratur kan det vara svårare att bedöma vad som egentligen är Gotlandica, förklarar hon.

Jobbet består av att köpa in och samla in de media och den litteratur som handlar om, eller utspelas på ön. Att bevara och göra tillgängligt och naturligtvis indexera verken. Det handlar alltså inte bara om böcker, det kan vara allt från filmer, broschyrer, program till föreningsprotokoll.

- Inte helt olikt det jobb jag tidigare hade som ansvarig för enheten "Vardagstryck" på Kungliga biblioteket, där jag tog hand om allt okatalogiserat och småtryck från hela landet.


Passade just nu
Maja Markhouss kommer ursprungligen från Ronneby i Blekinge, jobbade sedan i Stockholm under många år.

Sedan plötsligt en flytt över havet till Gotland?

- Det passade mig så bra i livet just nu. Om jag någonsin tänkt röra mig utanför Stockholm så var det nu och tankarna föddes egentligen under en sommarsemester här på ön för tre år sedan, berättar hon.

- Sedan deltog jag i den stora bibliotekskonferensen på Wisby strand förra sommaren där jag fick reda på att just det här jobbet skulle bli ledigt. Och så skickade jag in en ansökan.

Maja har inga ambitioner att bli någon Gotlandsexpert, men sedan hon fått en första inblick i jobbet så finns det ändå områden som hon hoppas kunna utveckla.

- Det handlar om tillgängligheten och att utveckla materialet digitalt, säger Maja Markhouss.

- Och att nå ut till fler och yngre målgrupper. Intresset för Gotlandica kan bli större hos unga människor, tror hon.

- Vi har ju bland annat en hel del bra barnlitteratur här på avdelningen.

Som Gotlandicabibliotekarie på Almedalsbiblioteket ansvarar hon också för Gotlandica på öns övriga bibliotek.


Gotlands bokmässa
Maja lär få chansen att intressera en större målgrupp när hon nu tillsammans med Helena Andersson och Katarina Petersson på Almedalsbiblioteket ska ansvara för den tredje upplagan av Gotlands bokmässa.

När den startade 2008 var tanken att den skulle arrangeras vart annat år och nu är det alltså dags igen den 31 mars.

- Mässan blir något mindre i formatet den här våren, vi kommer bara att öppna för en dag. Och vi måste även spara in på en del kringarrangemang, vi kommer inte att ha någon bokauktion eller filmvisningar i år, förklarar Maja Markhouss.

Hon hoppas dock att det ska bli lika många utställare som tidigare och anmälningarna har redan börjat droppa in.

- Det är både enskilda författare och förlag samt en del föreningar som kommer, men ännu för tidigt att säga hur många det blir.

Årets mässa kommer att hållas i bibliotekets foajé och så blir det författarframträdanden i "Hörnan" som det varit tidigare år.

Anmälningstiden går ut den 2 mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!