Målande bilder av nål och tråd

En inre resa med nål och tråd. Aira Lee ställer ut broderier hos hemslöjden i Visby.

En inre resa med nål och tråd. Aira Lee ställer ut broderier hos hemslöjden i Visby.

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2010-04-15 04:00
Siden och sammet, trasa och lump. Silver och guld, pärlor och pynt.
Aira Lee, konstnär och textil forgivare, målar bilder med nål och tråd.
Nu ställer hon ut broderier hos hemslöjden på Langska huset i Visby.

Existentiella samtal är temat när hon nu för första gången visar broderi som konst och bruksföremål. Efter onsdagskvällens vernissage är utställningen öppen dagligen till den 29 april.
- Allt man tänker på syns i det man skapar. För mig är material och färg viktigt. Tyget är underlag för stygnen, och ibland omvandlar jag och framhäver motiven med färg och tryck.
Hennes broderier är laddade med ett rikt symbolspråk.Det är arbeten till stillsamhetens lov, andlighetens behov och glädjen i livet med fingervisning till en inre resa med tyg, nål och tråd. Återkommande motiv är korset, triangeln, och cirkeln.
Med inspiration från Carl Jungs analytiskt psykologiska teorier gestaltar hon tankar och känslor i kreativa bilder med motiv där delarna är relaterade och bundna till varandra som i nät av helhet.
- Att brodera fritt ger andrum i tillvaron. När handen arbetar får arbetet ta tid och livet blir verkligt, säger hon och påminner om forskning som visar att andningen går ner, kroppen stillnar och endorfiner frigörs hos den som broderar.
Sak samma händer vid förälskelse, kärlek, amning och skratt. Endorfineffekten lockas också fram av Aira Lees njutningsfulla broderier med ett bildspråk som rymmer både balans och mysticism.
- Jag började brodera när barnen var små och tiden knapp, berättar hon och visar på de två första bilderna från ett tiotal år tillbaka i tid. Med traditionella stygn sömmar hon vidare i nyskapande fria kompositioner.
Återbruk ligger henne varmt om hjärtat. En jacka i utställningen har utsida sydd av en hellinneduk broderad med Visby gatunät i rött, handledsprydd med virkad spets och foder av linneservetter.

I livskudden, en avlång dyna inspirerad av äldre tiders fästmanskuddar, sammanfattar hon sin existens med treenighet i konst och kultur, hjärtats röst och livsvandringen visualiserad av pilgrimskorset.
På Langska huset möter hennes ängel från Lau, som fotoobjekt, omvandlad i en konstprocess till grafiskt objekt med alabastereffekt, och uttryckt i broderi. Där finns också hennes Happy top, ett textilt experiment i form av en tokrolig tröja med virkade smycken.
Aira Lee är konstnär och formgivare med inriktning på textil. Jämte fritt broderi är hon bland annat specialiserad på sidenmåleri, tempera och akvarell. Sedan länge har hon arbetat med en stygnbok som ligger för tryckning.
Nyinflyttad till Visby från Järna sedan förra sommaren har hon tidigare visat bearbetad fotogravyr på Hedbergs.
- Jag sade upp mig från lägenheten, lämnade jobbet som lärare och flyttade till Gotland. Här får jag arbetsro, förklarar hon.
Vid sidan av eget skapande delar hon med sig av sitt kunnande i olika kurser. På söndagens slöjdcafé i Langska huset. Hjärtliga stygn med sikte på bildandet av en stygngrupp med återkommande träffar.

Ängeln från Lau. Aira Lee har bearbetat ett foto till grafiskt objekt.
Ängeln från Lau. Aira Lee har bearbetat ett foto till grafiskt objekt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!