Målar sina känslor

Människor. "Manus" heter målningen som handlar om möten och relationer.

Människor. "Manus" heter målningen som handlar om möten och relationer.

Foto: Rolf Jönsson

Kultur och Nöje2012-03-17 04:00

För åtta år sedan skadades Lisa Qwist allvarligt i en bilolycka. Hon förlorade sin högerarm och skadade båda benen så att hon inte kunde gå. Men efter många års kamp har hon nu kommit tillbaka, till glädjen och till skapandet.

- Jag ramlade, men reste mig igen, säger Lisa Qwist.

I går visade hon sina målningar när Omsorgshuset hade öppet hus. Några av hennes uttrycksfulla målningar föreställer människor, de möter betraktaren med blickar och minspel.

Hope heter ett av porträtten, det föreställer en sjuk man som vill bli frisk. Ögonen ser trötta ut, men långt ifrån uppgivna. En annan målning föreställer en kvinna som gråter.

Ytterligare en liknar bilderna av forntida egyptiska härskare, blicken är intensiv och den utstrålar styrka.

- Jag kallar den Mysterious Farao. Den handlar om makten, makten att förändra sitt liv.

Lisa Qwist har alltid tyckt om att skapa konst och innan olyckan gick hon på Konstkolan i Visby. Då jobbade hon mycket med skulptur, något hon har fått acceptera är svårt med en hand. I stället började hon måla.

- De första åren gick helt åt till att komma tillbaka. Det var först för ungefär fyra år sedan som jag ville och kunde börja måla. Det kändes fantastisk, men det var svårt, jag var ju högerhänt. Nu har jag fått träna om mig till att bli vänsterhänt, berättar Lisa Qwist.

I dag är hon 34 år och viljestyrkan och glädjen inför livet är något som hon tränat upp under åren efter olyckan.

- Jag har blivit stark och jag har lärt mig att inte ångra, bara se det positiva och att titta framåt. Jag har haft stort stöd av omgivningen och av mina assistenter, även om det största jobbet ligger hos mig, säger hon.

Lisa Qwist berättar att hon är stolt över att hon tagit sig tillbaka, och att hon dessutom vågat ta nya vägar som konstnär. Nu vill hon uppmuntra andra som har det svårt att våga tro på sig själva, och att inte ge upp.

- Nu vill jag sporra andra att göra något de brinner för. Jag har hittat inspiration och hopp i måleriet, och jag utvecklas hela tiden.

I går visade hon sina målningar när Omsorgshusets i Visby hade öppet hus.

I juli finns det chans att se Lisa Qwists målningar, när hon ställer ut i föräldrarnas lada i Gothem.

Ger kraft. I måleriet hittar Lisa Qwist tillbaka till inspiration och glädje efter olyckan. I sina uttrycksfulla porträtt fångar hon olika känslostämningar.  Foto: Rolf Jönsson
Ger kraft. I måleriet hittar Lisa Qwist tillbaka till inspiration och glädje efter olyckan. I sina uttrycksfulla porträtt fångar hon olika känslostämningar. Foto: Rolf Jönsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!