Måleri och skulptur som korresponderar

Kultur och Nöje2006-06-13 06:00
I Vincent Williams nyöppnade galleri "Vincent" i Burgsvik ställer just nu två av öns konstnärer ut. Det är Theo Wa de Pohls måleri som står mot Karin Tibergs skulpturer. Vincent har skapat den här möjligheten, först och främst för konstnärerna på Sudret och honom själv, men tanken är också att de skulpturer som görs vid kollektivverkstaden i Burgsvik skall få en naturlig plats i parken bakom det lilla ljusa och fina galleriet.
Här förlöste tidigare barnmorskan i Burgsvik många sudergutar, nu är huset en av födelselokalerna för öns sydligaste konstliv.
- Jag håller öppet fredag-söndagar, men någon ny konstnär efter Theo och Karin är ännu inte inbokad, förklarar Vincent Williams.

*
Evighetens symboler har Karin Tiberg riktat uppåt, mot himlen likt en parabolantenn, men med den här utställningen som pågår till och med lördagen den 17 juni, verkar det som både sändning och mottagning fungerar samtidigt ute i skulpturparken - kommunikation alltså.
Kretsloppet och människans insatser i världsalltet och vilka filurer vi egentligen är verkar vara de frågor som intresserar henne mest - mänskliga beteenden som resultat av en medveten tanke eller om det bara är reptilhjärnan i oss som styr?
Några bronser kallar hon "huvudfotingar" och ytan är lika rå och primitiv som vi kan uppfatta våra medmänniskor genom historien. Finns det ursprungliga mönster som vi alltid kommer att bära med oss i våra djupaste rötter? frågar hon.
Kulturen skapar alltid fernissa, det som polerar bronsen skinande och blank, med det är inte Karin Tibergs bildspråk.
Men det handlar inte bara om ursprung, även platsen är viktig för Karin Tiberg, som numera bor i släkthuset i Endre med familjeanor som hon spårat tillbaka till 1400-talet.

*
Theo Wa de Pohl visar upp en serie båtar från fiskeläget Baju i Anga. Renodlade målningar där han reducerar och förenklar den gamla båten som sakta men säkert håller på att förvandlas till strand, men där han också lägger till och driver målningen vidare utan att plocka bort själva essensen.
Han plockar sina intryck i sin närhet, stranden eller huset i Norrlanda där bodde många år, för att försöka någon slags klarhet. Varje målning är för honom en utmaning där färg och form bär fram innehållet.
På samma sätt använder två av sina boenden, dels en gammal interiör från Swedenborgsgatan i Stockholm och dels sommarboendet på Gotland, innan det var dags att bosätta sig här för gott. Här möts det mera rustika med det ifrågasättande i tillvaron.
Theo Wa de Pohl har inte varit någon flitig utställare på Gotland. Vi måste söka oss tillbaka till den gamla FKG-tiden och under stora delar av 1990-talet låg måleriet på hyllan när han utbildade sig till terapeut. Nu har han dock tagit upp måleriet på allvar och nästa år får vi troligen se hans fina målningar på en separatutställning på Galleri 5.
Passa på att se den fina utställningen i Burgsvik som är öppen till och med lördag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!