Malin Sjöstrand ger ullen nytt liv

Sällskapet flyger under himlen heter Malin Sjöstrands utställning som visas på Lärbro bibliotek. Måleri, skulptur, foto och textil är några av områdena hon utbildat sig inom under de 20 åren hon ägnat sig åt konst. När hon nu jobbar med tovning tar hon med sig kunskapen från de olika områdena.

Mattan. Är samtidigt en skulptur som publiken gärna får uppleva med händerna.

Mattan. Är samtidigt en skulptur som publiken gärna får uppleva med händerna.

Foto: Henrik Radhe

Kultur och Nöje2010-08-26 04:00
Malin Sjöstrand bor i Visby och det var efter utbildningen inom tovning i Fårösund hon fick upp ögonen för möjligheterna som det traditionella naturmaterialet har att erbjuda.
-  Jag tycker om ullen eftersom det går att kombinera det fina och vackra med det sorgliga och grova, säger Malin Sjöstrand.

Hon berättar att tovning kan likna att måla, det går att blanda färgnyanserna i ullen i lager och få fram nya färger. "Mattan" som Malin Sjöstrand hängt på väggen är en tovad skulptur som hon samtidigt uppmanar besökare att uppleva med känseln.
Det går att jobba både tunt och tjockt i tovad ull och den tovade mattan har hon byggt upp i flera lager. Meningen är att besökare ska få prova att sticka in händer, eller fötterna, i de gröna gluggarna.
En tovad mörkgrå baddräkt som hänger högt upp på väggen, som om den vore höjd till skyarna, är en hyllning till långdistanssimmerskan Sally Bauer. I slutet av 1930-talet blev hon den första skandinaven som simmade över Engelska kanalen. Ullbaddräkten som Malin Sjöstrand byggt upp på tunt spetsliknande tyg har fått en grov och ojämn struktur.
-  Samtidigt som den är rolig uttrycker den mörkret hon kämpade i, säger Malin Sjöstrand.

Utställningen på Lärbro bibliotek fortsätter till och med den 9 september.
Biblioteket har öppet måndagar, onsdagar och torsdagar.


Tårta. Prinsesstårtan med dragkedja är samtidigt ett konstverk som en rolig förpackning för exempelvis en kakburk.
Tårta. Prinsesstårtan med dragkedja är samtidigt ett konstverk som en rolig förpackning för exempelvis en kakburk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!