Många "åh fan"-upplevelser och krumelurer i Astrids filmvärld
-Sedan har vi naturligtvis diskuterat materialet, säger Johan Erséus som jobbat en del för Expressen och som dessutom är sommargotlänning på Fårö sedan många, många år.
-Därför hamnade naturligtvis teveserien och filmerna om Pippi Långstrump på mitt bord, säger han.
-Här på Gotland kunde jag studera inspelningsmiljöerna och dessutom få bra kontakt med folk som var med på den tiden, inte minst många av statisterna, säger han.
De båda författarna hade funderat på den här boken under många år.
-Men det tog fart på allvar när jag jobbade på Expressen och gjorde ett reportage på en gård på Sudret för så där tio år sedan och ägarna berättade att en del scener från Pippi-filmerna var inspelade där, berättar Johan.
<span class='mr'>*</span>
Från allra första början var inte Visby aktuellt som inspelningsplats, berättar Johan Erséus som också berättar att han hade tänkt söka rollen som Tommy när filmbolaget annonserade 1967. (Men det blev aldrig aktuellt eftersom hans hårlängd gjorde att han mera liknade Annika).
-När Inger Nilsson var klar för rollen som Pippi tänkte filmbolaget SF förlägga inspelningen runt hennes hammatrakter i Östergötland. Sedan var Norrland aktuellt men det skulle bli alldeles för långt mellan de tänkta inspelningsmiljöerna.
-Den 13 januari annonserade man i Expressen och efterlyste ett "Villa Villerkulla", en häst och en apa, samt killen som skulle kunna spela Tommy. Då var det bara fyra veckor kvar tills inspelningen skulle starta.
-Det var då de fick tipset om förvaltarbostade på P18 i Visby som då var lager för kanonfett och en uppsjö av militärens kalsonger och så blev det, berättar Johan.
Under försommaren 1968 blev inspelningen av Astrid Lindgrens Pippi Långstrump en stor turistattraktion på Gotland.
-Barnen som medverkade, både statisterna och de i rollistan, blev erbjudna både glass och godis för att ställa upp på turistbilderna och regissören Olle Hellbom blev tvungen att införa godisförbud under inspelningen.
Inspelningen samlade också ett stort antal tyska journalister på Gotland.
-Ingen begrepp varför Pippi Långstrump hade så stort intresse i Tyskland innan det stod klart att det handlade om en samproduktion.
<span class='mr'>*</span>
Som sommargotlänning har Johan Erséus ägnat stor möda åt att hitta alla inspelningsplatser runt om på ön.
Det har inte varit lätt eftersom många scener är ihopklippta och varvade med bilder från både Visby, Vaxholm, Drottningholm och massor av andra ställen.
-I en scen rider Pippi in genom Brunnsporten från Östergravar direkt in på Nygatan på Klinten för att sedan rida ut genom Snäck-gärdsporten mot lasarettet. Det var så de jobbade.
-Godiskiosken där Pippi bjuder alla barnen på godis har varit svår att lokalisera, uppgifterna går isär om den låg på Nygatan eller vid Fiskargränd, säger Johan Erséus.
Likaså är vinjetten till teveserien ihopklippt, dels från allén vid Kungsladugård och dels bilder på Tommy och Annika ute vid Drottningholm.
-Filmteamet använde stora delar av Gotland för att få ihop alla scenerna, Eksta, Lummelundagrottorna, gårdar och kvarnar på Sudret, Högklint och Fårö. Och piratstränderna var inte bara filmade på Barbados, dessa scener togs både på Sudersand och på Tofta strand, berättar Johan.
<span class='mr'>*</span>
Ett stort problem för filmteamet var att hitta fartyget Hoppetossa. När de till slut hittade henne låg hon faktiskt i Visby hamn och lyssnade till namnet Neta af Byxelkrok, en gammal skuta som ägdes av tre konstnärer som drev konstsalong ombord.
-Den skutan blev för övrigt amerikaskutan Charlotta i filmen "Utvandrarna".
-Intressant i detta sammanhang är att Eddie Axberg staterade som pirat ombord på skutan i Pippifilmen och senare hade han rollen som Robert i "Utvandrarna". Många trådar som går ihop ombord på den gamla skutan, menar Johan Erséus.
Många roliga händelser finns att berätta om inspelningarna på Barbados. Bland annat skulle man ha ihop ett gäng statister som skulle spela pirater, problemet var bara att på Barbados fanns inga vita män att tillgå. Detta löstes med ett gäng norska ministrar och ambassadörer med Thor Heyerdahl i spetsen.
-För 75 kronor om dagen, samt korv och pomfrites, ställde kon-tiki-fararen Thor Heyerdahl och hans kompisar upp som statister, naturligtvis efter en del övertalningar.
Senare när piratscenerna kompletterades på Gotland var regissören Olle Hellbom på Munken och raggade statister.
-Det har jag hört av en fåröbo som var med, säger Johan.
Och det är så de båda författarna jobbat med boken om detta ämne som är förvånansvärt lite dokumenterat i litteraturen.
-Det känns som vi gjort en intressant bok och vi har försökt att få med många "åhh fan"-upplevelser, krumelurer och sammanträffanden.
Precis som en av bilderna till den här artikeln, tagen hemma vid fotografen Hans Hemlins egen gård, där en del inspelningar gjordes.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!