Månskenet väckte Fårö
Fullmånen lyste och Fårö visade upp sig i all sin glans i lördags kväll.Det var "Fårönatta" - en nästan magisk natt när hela ön väcks upp ur sin höstslummer och när fullmånen lockar fåröborna att berätta både nya och gamla skrönor.
Fårönatta arrangeras för tredje gången av intresseföreningen "Fårö Framtid". I år var evenemanget större än någonsin. Liksom tidigare år kunde man till exempel se konst och lyssna till musik i bygdegården, vandra längs stranden, handla billigt i butiker och klättra upp i fyren, men i år hade föreningen lyckats få med sig krögarna som satsade stort på både mat och musik. Med hjälp av en buss som körde varv på varv Fårö runt så kunde man också ta sig från det ena stället till det andra utan att behöva hålla sig med egen bil.
Folk trängdes i trappan upp och ned i fyren och när jazzbandet "Dom och Jerry" spelade i bygdegården så var det trångt långt ut i kapprummet.
En plats som lockade storpublik var Engelska kyrkogården, där Osborn Nyström berättade spökhistorier. Under lyktor i dunklet mellan tallarna vid kyrkogården berättade han om vad som tilldrog sig just här i trakterna för 151 år sedan. Då var den här lite avsides änden av Fårö platsen för ett kolerasjukhus. Mitt under Krimkriget hade ett engelskt fartyg lagt till i Fårösund. Koleran fanns ombord och trots att fartyget bara låg i hamnen under ett dygn så hann sjukdomen spridas både till människor som fanns i land och till besättningen på andra båtar.
De allra sjukaste vårdades i tillfälliga baracker som ställdes upp på den här platsen och när sjukdomen började skörda dödsoffer fick de sina gravar här vid stranden.
Osborn Nyström berättade livfullt den kusliga historien om Fårö-källingarna Kristin och Albertina som anlitades av engelsmännen för att sköta om tvätten från sjukhuset. Kristin och Albertina fick bevittna hur de smittade plågades av den obarmhärtiga tarmsjukdomen och riktigt grym blev den dödskamp hos en av de engelska matroserna som fick dö i armarna på sin bror. När brodern lämnade sjukhuset var han också smittad och han hann inte långt bort innan han föll ihop på vägen och dog. När Fårökällingarna skulle hämta den döde var han försvunnen och började hemsöka dem om nätterna med stönande rop på hjälp.
Kanske var det faktum att Kristin och Albertina avlönades med konjak och whisky som gav upphov till spökerierna, men visst var det märkligt att vittnesmål om vålnaden också kom från både barn i trakten och engelska soldater som rörde sig häromkring...
Mopedklubben Trim, som ställt upp sina klenoder vid Sudersand, bjöd på ett annat slags skrönor. När ett ostyrigt gäng med tolv karlar samlas omkring sina mopeder i garagen, då händer det grejer. Och det som inte har hänt, det kan alltid spetsas till.
Anders Ruthström, som är ordförande för klubben förklarar:
- Vi är lite grabbiga och när vi träffas på våra månadsmöten, då är vi 15 år igen!
Trim, de håller igång på Fårö året om. De drar bara på sig termooveraller när vädret blir för bistert. Men många andra verksamheter på Fårö går i ide efter Fårönatta. Men det här är ett sätt för Fårö att manifestera en del av den bredd som finns på ön, vad gäller företagande, kultur och evenemang.
På Lauters överraskades Jon Davidsson och Sven Secher av gäst-tillströmningen:
- Vi hade hällt upp hundra glas med champagne, men de tog slut på ett par timmar!
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!