Manusstudenterna lämnar Gotland

De sista filmmanusstudenterna på högskolan avslutar just nu sin utbildning på ön. Och många är besvikna över att utbildningen nu läggs ner. - Man känner sig som ett oskrivet blad som fladdrar ut i vinden utan att få hjälp att landa, säger förstaårsstudenten Emma Thorsander.

Förstaårsstudenterna Emma Thorsander och Lisa Malers.

Förstaårsstudenterna Emma Thorsander och Lisa Malers.

Foto: Anna Momcilovic

Kultur och Nöje2010-06-01 04:00
Ett tiotal blivande filmmanusförfattare sitter bänkade på Länsteatern i Visby. I tur och ordning får de sina blivande manus upplästa av skådespelare och kommenterade av producenter i filmbranschen. De ombeds att utveckla karaktärerna, får frågor och tips för att komma vidare.
Den här måndagen är det förstaårsstudenterna som får feedback och chans att sälja in sina manus.
Men efter bara ett år på det som skulle vara en treårig utbildning är det med dubbla känslor de presenterar sina halvfärdiga alster.
- Det är guld värt att få respons, samtidigt har vi precis börjat jobba med våra karaktärer och det kan bli svårt att komma vidare, säger en märkbart besviken Lisa Malers.

För smal utbildning
Hon var en av de cirka tjugo studenter som i höstas fick beskedet att högskolan på Gotland lägger ner den treåriga utbildningen "Att skriva för film". Hälften hinner gå klart medan tio studenter tvingas sluta efter bara ett år.
Högskolans rektor Jörgen Tholin har tidigare sagt att utbildningen är för smal och för dyr eftersom den är så lärarintensiv. Som skäl till nedläggningen har han också hänvisat till kritik från Högskoleverket. Men berörda lärare har svårt att förstå beslutet.
- Högskoleverkets rapport handlade inte om den här utbildningen. Vi håller väldigt hög kvalité och har fått bra respons från filmbranschen för vårt upplägg, säger läraren Ylva Julén.
En del i utbildningen är just samarbetet med branschfolk som producenterna Staffan Julén och Johan Liljeström på filmbolaget Eden Film i Stockholm. Också de beklagar att en bra utbildning nu försvinner.
- Det är slöseri med både talanger och resurser. Det behövs fler manusutbildningar än Dramatiska Institutet i Stockholm. Och Gotland har ju profilerat sig på film, med Bergmancentret bland annat, säger Staffan Julén.

Rädsla och livslögner
De säger att de är imponerade av studenterna och att det finns flera intressanta projekt som de trots allt kommer att följa upp.
Och flera av förstaårsstudenterna kommer att fortsätta sin bana som manusförfattare på något sätt. Emma Thorsander hoppas kunna fortsätta att skriva på sitt manus, om rädsla och livslögner, på en filmlinje på Fridhems folkhögskola i Skåne.
Lisa Malers ska till hösten bearbeta konflikterna och intrigerna i sitt familjedrama på Jakobsbergs skrivarlinje.
De för allmänheten öppna uppläsningarna fortsätter i dag med tredjeårsstudenternas manus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!