Margerethe von Trotta: Bergman var min gud
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto:
På varsitt håll inspirerade de varandra till att fortsätta kämpa för att få göra filmerna de brann för.
Margarethe von Trotta gästade Bergmanveckan och berättade om sitt speciella förhållande till Bergman.
Filmen Två tyska systrar från visades i fredags på Roy i Fårösund, som en del av Bergmanveckan, där den tyska regissören Margarethe von Trotta är hedersgäst.
Bergman har sagt att den filmen gav honom energi till att fortsätta arbeta när han var i dåligt skick, överarbetad och sjuk.
Han och von Trotta möttes under ett juryarbete.
*
- Ingmar berättade att han sett min film många gånger och alltid upptäckt något nytt. Jag berättade för honom att Det sjunde inseglet var anledningen till att jag ville bli regissör. Vi kunde nästan inte tro att vi betytt så mycket för varandra, säger hon.
Två tyska systrar är baserad på en verklig historia och handlar om Tyskland i slutet av 70-talet. Terroristorganisationen RAF:s medlemmar fängslades och hittades hängda i sina celler. Von Trotta mötte systern till en kvinna som dött på detta vis. Systern talade ut och berättade allt om deras förhållande under två dagar. Sex månader senare insåg von Trotta att det skulle bli en film.
Två tyska systrar, som kom 1981, sågs först och främst som en politisk film. När man ser den idag är det snarare förhållandet mellan systrarna som är viktigt.
- Ingmar såg förbi det politiska redan då. Få gjorde det, på den tiden.
Bergman bodde i Tyskland under några år på 70-talet. Han var inte så populär i von Trottas kretsar under den tiden. Han var för opolitisk.
- Men vi hade olika bakgrund. Vi var tvungna att ifrågasätta och vara arga på vårt land. Han kom utifrån och Tyskland var en tillflykt för honom, säger von Trotta.
*
Hon ser samband mellan Tysklands svåra historia och filmklimatet.
Varje kris har följts av förnekande och rätt menlösa filmer utan ambition att säga något om samtiden.
- Nu börjar vi acceptera allt som hänt. Nya filmer som Edge of the sky och De andras liv vill ta itu med verkligheten.
Bergman hälsade på henne en gång. Under det att han försökte övertala hennes man Volker Schlöndorff att regissera Gösta Berglings saga, höll han dem båda i händerna. Von Trotta använder själv den metoden när hon regisserar skådespelare, att röra vid dem.
- Det är något telepatiskt, kanske. Jag vet att Bergman också gjorde så i sitt arbete.
Margaretha von Trotta slog igenom som en del av kvinnorevolutionen inom tysk film. Själv tror hon också att hennes enkla namn bidrog till genomslaget, berättar hon glatt.
*
I några år var kvinnor trendiga. Sedan kom en backlash och det blev nedsättande att kallas “kvinnofilmare". von Trotta ville komma från att kallas det, precis som hon inte vill bli kallad politisk filmare.
Hon har en till bra anekdot om Bergman på lager.
Bergman hade bjudit med henne till en tillställning, men hon kände sig dålig eftersom hon hade menstruation. Hon ringde upp honom och berättade att hon mådde dåligt, men han verkade tro att hon bara inte kände för det.
- Vad fånigt, tänkte jag och berättade som det var.
- Varför sa du inte det på en gång Margarethe, svarade Bergman. Jag är också kvinna!
*
Margarethe von Trottas nya filmprojekt handlar om en annan kvinna, 1100-talsmystikern, helgonet och kompositören Hildegard von Brigen.
Hon hoppas kunna börja spela in senare i höst om finansieringen löser sig. I Tyskland satsar man mest på unga filmare just nu.
- Filmer kan inte förändra världen, som vi alla vet. Men jag skulle väldigt gärna vilja fortsätta filma, om jag får.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!