"Maria Wern ger inte pengarna tillbaka"

Vad avgör vilka filmer som får bidrag av Gotlands Filmfond?
En sak är klar, det spelar ingen som helst roll om filmen är inspelad på ön eller ens har ankytning hit.

Foto:

Kultur och Nöje2012-01-17 04:00

Det är pengarna som styr, och inte inspelningsort som avgör, när Gotlands filmfond AB bestämmer vilka filmer som ska få bidrag.

- Fonden ska drivas på marknadsmässiga villkor. Affärsidén är att filmerna ska spela tillbaka satsade pengar och helst mer därtill, förklarar Lars Danielson.

Som styrelseordförande i Gotlands filmfond AB förklarar han varför ingen film med stöd från fonden har spelats in på ön.

- Med satsning på filmer som Stig-Helmer, Hamilton och Simon och ekarna känner vi att fondens pengar kommer att växa under 2012, säger han

Enligt riskkapitalbolagets affärsplan handlar satsningarna hittills mindre om filminspelning på Gotland och mer om att bygga allianser för framtiden.

- Hamilton räknar vi med ska gå hem i år och hoppas att en del av kommande inspelningarna ska göras på Gotland, säger Lars Danielson.

Även filmen om Stig-Helmer, med sommargotlänningen Lars Åberg,

bedömer han ska ge pengarna tillbaka till Gotlands filmfond.

- Simon och ekarna har ingen gotlandsanknytning men i styrelsens uppdrag ska allianser byggas och denna film har två producenter med intresse för ön.

Något stöd till inspelning av "Maria Wern", efter Anna Janssons böcker med gotländsk hemvist, är däremot inte att vänta från Gotlands filmfond AB.

- Avtalen är sådana att fonden måste få tillbaka satsade pengar och det räknar styrelsen med att "Maria Wern" inte ger, säger Lars Danielson.

2009 beslutade regionfullmäktige på Gotland att bilda en regional riskkapitalfond för filmproduktion. Bolaget, samägt av Region Gotland till 80 procent och Filmregion Stockholm - Mälardalen till 20 procent, skapades genom Gotlands filmfond och dåvarande Filmpool Stockholm- Mälardalen.

Riskkapitalbolaget Gotlands filmfond AB skapades med startkapital på 18 miljoner kronor, varav nio miljoner från regionala tillväxtmedel, sex miljoner från dåvarande Gotlands kommun genom den tidigare filmfonden samt tre miljoner från privata finansiärer

- Kapitalet på tre miljoner säkerställdes genom separata sponsoravtal på tre år med Joachim Kuylenstierna som huvudfinansiär, konstaterar Per Lindskog som är utvecklingschef vid regionens ledningskontor.

Lars Danielson berättar om det samarbetsavtal som tecknades för driften av Filmstudion i Fårösund och om affärsplanens beskrivning att fonden ska investera 15 miljoner kronor under perioden 2010-2012.

Han förklarar att filmsatsningen är tudelad med en kommersiell del och en kulturell del, den senare kopplad dels till den så kallade kulturkofferten, dels till utbildning.

- Den kommersiella delen rymmer två verksamheter, dels ett hyresavtal med filmstudion i Fårösund som ägs av Joachim Kuylenstierna, dels ett samarbetsavtal med Independent studios som hyr ut lokaler för filminspelning i Fårösund.

2010 öppnade Independent Studios "Gotland Film Studios" i tidigare Kustateljén. Lars Danielson ser att intresset för utomhusinspelning ökat medan efterfrågan för studioproduktioner har minskat.

- Gotlands filmfond lever ett eget liv och vi vårt men båda är vi beroende av att film görs. Gotland är en del av den regionala satsningen med Stockholm och Mälardalen. Förstås vill vi vara med och få tillbaka långfilmsprojekten till ön, säger Jacob Jörgensen, affärs- och verksamhetsutvecklare vid Independent group.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!