Marinmålning av Johan Kahl

Kultur och Nöje2005-10-01 06:00
En marinmålning av Johan Kahl.
Ja, ett så ovanligt motiv för denne finns med bland de tio Kahl-verk som Harryssons handelshus kan visa upp under lördagen och söndagen vid Strand hotell i Visby.
Tavlan, "Till sjöss" målad 1870, visar en flottist och den blå ramen är extremt bjärt för att omrama en Kahl-tavla.
Verket finns med i en samling som Leif Harrysson säljer för Kahl-släktingar i Stockholm och där flera av akvarellerna legat i mappar och inte sett dagsljus på åtskilliga år.
I samlingen ingår också ett ömsint porträtt av Johans systrar Hanna och Cissi på Visborgs slätt med ett skogsparti i bakgrunden. Inte heller riktigt typiskt Kahl men det rör sig också om tidiga verk, detta från 1884.
- Ett högkvalitativt skogsparti, menar Leif Harrysson.
Här finns också en tavla med motiv från Väskinde, enligt en uppgift från Kornetten-området, samt ett från Norrköping med motiv av Strömmen. Det senare troligen skapat i samband med att Kahl besökt någon av de båda i närområdet bosatta döttrarna.
Bland verken återfinns också mera traditionellt Kahl-måleri som Visbymotiv. Här en vy från 1902, Strandvägen norrut, där konstnären lyckats med konststycket att inte få med Kruttornet.
Ett par kyrkomotiv kompletterar, Vall och Dalhem, där konstnären försett det senare med målningsanvisningar på baksidan. Troligen har han skisserat och gjort anteckningar på plats och sedan färdigställt målningen hemma.

Av nyinkomna verk i övrigt finns ett intressant ringmursparti från 1893 av Kilian Zoll. Här flaggas det i anledning av Oscar II:s besök (då den bekanta Oscarsstenen på Visborgs slätt restes) och det intressanta är att ett av tornen har två flaggstänger.
Ett verk med vy från kallbadhuset över strandpromenaden från Kruttornet bär signaturen G H-T.
- Enligt uppgift skulle det vara Gustaf Ludvig Hellqvist, son till C G Hellqvist (som målat den välbekanta brandskattningstavlan) men det står vi inte för, säger Leif Harrysson som hoppas kunna bringa klarhet i upphovsfrågan.
Herman Hägg är också representerad med ett Visbymotiv där dock domkyrkan förefaller ovanligt hög och borgliknande.
Leif Harrysson har som vanligt också med en del silverföremål.
Särskilt stolt är han över två luktdosor. Det är ett par barockdosor av Bernt och Qvist Falkengren, far och son, båda Visbymästare verksamma på 1700-talet.
- Helt unikt, förgyllt silver, konstaterar Leif Harrysson, skruvar av locket och visst, man kan ännu känna doften.
25 000 kronor betingar dosparet som kan kompletteras av ytterligare en luktdosa signerad Qvist Falkengren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!