Mårten Medbo doktorand i konsthantverk

- Det är lite nördigt men kul att få vara den förste, säger Mårten Medbo i telefon från Kräklingbo på väg till Göteborg.Som keramiker och glaskonstnär på Gotland bryter han ny mark i gränslandet mellan konsthantverk och konst.

Doktorand. Mårten Medbo, konstnär, konsthantverkare och designer på Gotland och förste doktoranden i konsthantverk vid Göteborgs universitet.Foto: Privat

Doktorand. Mårten Medbo, konstnär, konsthantverkare och designer på Gotland och förste doktoranden i konsthantverk vid Göteborgs universitet.Foto: Privat

Foto:

Kultur och Nöje2010-09-02 04:00
Som doktorand i konsthantverk är han den förste i ämnet på HDK, Högskolan för design och konsthantverk.
- Vad gör konsthantverk till konsthantverk och konst till konst? Och vad är det som gör skillnaden?
Mårten Medbo kan dra nytta av sina egna praktiska erfarenheter när han på måndag sätter sig på forskarbänken vid den konstnärliga fakulteten i Göteborg.
Fyra års forskning väntar honom som sedan länge engagerat har deltagit i debatten om konst och konsthantverk.

Uppmanad att söka tjänsten tillsätts han därmed som den första doktorandplatsen i konsthantverk.
- Jag kommer att koncentrera min forskning på frågor om vad som skiljer konsthantverkets praktiska kunskap från konstens och om konstnären och konsthantverkaren har olika sätt att förhålla sig till material, praktik och innehåll.

Parallellt med de teoretiska studierna kommer Mårten Medbo att arbeta med sitt eget skapande.
- Meningen är att jag ska knyta mitt eget konstnärskap till min forskning. Men kanske får jag som keramiker dra ner något på det lermässiga i mitt liv för att hinna forska och skriva, funderar han som också är verksam som designer och formgivare.
Mårten Medbo föddes 1964 i Järfälla. Han avslutade sina studier i keramik och glas på Konstfack i Stockholm 1993 och har därefter varit yrkesverksam som konsthantverkare.
Han har haft en rad separata utställningar och har deltagit i internationella grupputställningar utomlands och föreläst om konstnärskap i flera länder.
Han har genomfört flera offentliga uppdrag och är representerad på bland annat Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska museet i Göteborg och Statens konstråd.

- Att vara konstnär och konsthantverkare är lite som attt vara kusinen från landet. Med en doktorsutbildning blir jag mer tagen på allvar i debatten och med formella teoretiska akademiska meriter får jag en annan plattform.
Som forskare får Mårten Medbo möjlighet att med utövarens perspektiv undersöka gränslandet mellan konsthantverk och konst.

Han konstaterar att begreppet konsthantverk har diskuterats intensivt under det senaste årtiondet.
- Debatten har visat att begreppet är undflyende och svårfångat. Mycket av det som har sagts om konst och hantverk ur mitt perspektiv känts främmande och oinitierad. Akademiseringen av utbildningarna har inneburit större fokus på formuleringsförmåga och textproduktion och mindre på praktiken i sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!