"Masse" Klintberg - en av de viktigaste i öns kulturhistoria

Det hör till allmänbildningen att veta vem Mathias "Masse" Klintberg är.I alla fall om man bor på Gotland.

Masse Klintbergs kamera. Hans sätt att använda fotografiet i sin forskning var banbrytande.

Masse Klintbergs kamera. Hans sätt att använda fotografiet i sin forskning var banbrytande.

Foto: Eva Bofride

Kultur och Nöje2007-10-11 04:00
Nu finns ett utomordentligt tillfälle att lära känna mannen som är en de viktigaste i den gotländska kulturhistorien. Hans liv och gärning visas i en utställning på Almedalsbiblioteket under resten av oktober.

Under 50 års tid forskade och dokumenterade Mathias Klintberg språket och vardagen i Lau, trots att han själv var Närbo, född i prästgården den 9 oktober 1847.
Mathias Klintberg åkte till Uppsala för att studera språk och när han kom tillbaka och arbetade som lektor vid Visby läroverk.
Vid sidan om läraryrket var han skolans bibliotekarie och vårdare av skolans kulturhistoriska samlingar som senare fördes över till Gotlands Fornsal.
Han blev även museets föreståndare 1888 fram till 1907.

*
Hans fossilsamling anses vara en av världens finaste och hans samlingar av böcker, redskap och andra föremål finns i dag förvarade i huvudsak på Landsarkivet och på Gotlands Fornsal.
Svante Hedin har gjort ett fantastiskt arbete att bland alla dessa samlingar hitta ett urval som representerar Mathias Klintberg och hans gärning. Svante Hedin gav 1997 ut en biografi om Mathias Klintberg så han känner folklivsforskaren väl.

*
Mathias Klintberg hade brevväxling med Jakob Karlsson, Fie i Lau, (Fäi-Jaken) som skrev 262 brev på gutamål till lektorn om vardagsliv, tro och tänkesätt. Brev som blivit viktiga inte minst för alla som forskar och intresserar sig för gutamålet.
Mathias Klintbergs forskning och dokumentation visar tiden då det gamla bondesamhället mer och mer fick ge vika för industrialiseringen. Ett ovärderligt tillskott i den gotländska historieskrivningen.
Ett besök vid utställningen ger verkligen mersmak att lära och läsa mer om Mathias Klintberg och hans arbete och då är det bara att botanisera vidare i bibliotekets gotlandicaavdelning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!