Mästerkocken ger ut känslokokbok

Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Kultur och Nöje2012-03-29 04:00

Det blev Sigrid Bárány som kammade hem segern i "Sveriges mästerkock". Nästa vecka kommer hennes egen kokbok full av "kramig, värmande och omhändertagande mat".

Hälleflundra-chock i finalen av "Sveriges mästerkock"!

Nej, riktigt så blev det inte. Men det kunde ha blivit. För det var den rackarns flundran som gjorde finalen spännande. Sigrid Bárány hade segern i sin hand när hon och Josephine Lindqvist av en slump valde att laga exakt samma huvudrätt. Josephine Lindqvists flundra var enligt juryn snäppet vassare och vips var det bara en poäng som skilde de två finalisterna åt inför den allra sista bedömningen.

- Jag höll på att tappa kontrollen över hela kroppen. Det kändes ungefär som när man skakar en brylépudding tills den faller isär. "Nu faller jag isär!" tänkte jag, berättar Sigrid Bárány om den spända väntan på avgörandet.

En pavlova avgjorde saken, och med två poängs marginal utsågs den 36-åriga översättaren från Stockholm till Sveriges andra mästerkock i ordningen.

- Det känns helt makalöst, säger hon med eftertryck.

Finalen spelades in i slutet på november, och sedan dess har Sigrid Bárány jobbat heltid med att färdigställa sin första egna kokbok. Den 3 april finns "Spisvärme - mat med känsla" i handeln.

- Den är jättevacker. Den blev precis den där känslokokboken som jag hade tänkt mig, säger hon och berättar att boken är indelad i sex kapitel som representerar olika känslor:

- Det största kapitlet är kramig, värmande, stabil och omhändertagande mat. Till exempel ankbröst med plommonsås, lammstek och potatiskaka, långstekt fläsk... Sådana saker.

Nu börjar också ett nytt kapitel i hennes eget liv, där hon hoppas att hon ska kunna ägna sig åt mat på heltid. Förutom kokbokskontraktet innebar segern en vinstsumma på 250 000 kronor, pengar som hon behövt för att försörja sig under arbetet med boken, men som eventuellt också ska pytsas in i en lägenhet i Budapest.

- Det är en fantastisk matstad. Jag skulle kunna ha lägenheten som mitt testkök, så kan jag laga mat dag och natt, menar hon.

Nu när "Sveriges mästerkock" är över vill hon nå ut med sin matlagning till så många som möjligt.

En karriär som tv-kock kanske?

- Inget skulle göra mig gladare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!