Mat varvat med konst - i smakrik förening
"Konst till maten" är namnet på det gästabud på Stafva gård som söndagen den 23 maj blir en gemensam avslutning av pingsthelgens två stora publika arrangemang, Primörfestivalen och Öppna Ateljéer.
installationer. Mat och konst på Stafva Gårdsmejeri. Kocken Mattias Palmqvist omringad av konstnärerna Birgitta Lindahl, Ingela Penje, Agneta Gazelius och Berith Sernelius Meier. På söndag den 23 maj blir det på riktigt.
Foto:
Smakprovning
Patrik och Inger von Corswant, som driver Stafva Gårdsmejeri, och öppnat upp sina lokaler för mat och konst under pingstdagen, har tagit intryck av familjen Wachtmeister på Wanås med sin stora skulpturpark.
Nu vill de vara med och skapa en lugn och meditativ plats även på Gotland och tycker att Stafva med sitt jordbruk, trädgård och mejeri kan vara en sådan plats. Här kan man hitta mycket närproducerat som dukas upp till en måltid, i butiken eller som en smakprovning.
- Och här har även konsten sin givna plats, menar Patrik von Corswant när han tillsammans med styrelsen för Öppna Ateljéer i går presenterade konceptet för det kommande gästabudet.
Konst och musik
18 gotländska konstnärer kommer att medverka med sin konst i olika former. Det handlar inte bara om att smycka lokalen med konst och bilder, här utlovas också en del mera spektakulära inslag.
- Vad sägs om levande installationer, vi kanske serverar en korsett med sparris, förslår Öppna Ateljéers ordförande Berith Sernelius Meier.
Foto, keramik, måleri, textil och skulpturer ska inrama maten och även musiken i form av Jonssons kvartett kommer att anspela på maten till de 135 gäster de har plats att ta emot.
Prästens roll
Arrangemanget går ut på att skapa lyckligare människor, och förutom konst och musik kan man göra detta med närproducerad mat. Vi lever i en tid då det ges ut en kokbok om dagen och då kockarna tagit över prästernas roll i samhället.
Kocken som möter bonden på Stafva och gästerna på Stafva Gårdsmejeri heter Mattias Palmqvist och han är ännu så länge lite förtegen om själva menyn under gästabudet.
- Det handlar om det närproducerade men också om den närmaste tidens väder. Vi kommer inte att fuska, det som serveras ska vara från gården, säger han.
- Men jag kan avslöja att basen kommer att bestå av primörer av skilda slag och ost, naturligtvis, säger Mattias Palmqvist, kock på Restaurang Stafva Gårdsmejeri som också värnar och jobbar för andra småproducenter på Gotland och arrangerar smakresor till ön.
Deltagande konstnärer:
Anne Nilsson - grafik, betong
Cecilia Carlén - stenskulptur
Ulla Carlson-Hedin - måleri
Anita Kullström - akvareller
Barbro Sandell - textilformgivare
Gunilla Larsén - skulptur, måleri
Åsa Ardin Kedja - skulptur, grafik, bild
Anki Wolter - keramik
Madeleine Franzén-Flamingon - fotokonst
Anders Palmer - oljemåleri
Christer Lönngren - stenskulpturer
Berith Sernelius Meier - design, kostymer
Carola Edlund - skulpturer
Lizi Kothe-Lebsanft - bildkonst
Yvonne Christiansen - bildkonst, grafik, teckning, textil
Birgitta Lindahl - textil
Ingela Penje - oljemåleri, collage, betong
Agneta Gazelius - bild, foto
Anne Nilsson - grafik, betong
Cecilia Carlén - stenskulptur
Ulla Carlson-Hedin - måleri
Anita Kullström - akvareller
Barbro Sandell - textilformgivare
Gunilla Larsén - skulptur, måleri
Åsa Ardin Kedja - skulptur, grafik, bild
Anki Wolter - keramik
Madeleine Franzén-Flamingon - fotokonst
Anders Palmer - oljemåleri
Christer Lönngren - stenskulpturer
Berith Sernelius Meier - design, kostymer
Carola Edlund - skulpturer
Lizi Kothe-Lebsanft - bildkonst
Yvonne Christiansen - bildkonst, grafik, teckning, textil
Birgitta Lindahl - textil
Ingela Penje - oljemåleri, collage, betong
Agneta Gazelius - bild, foto
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!