Mathiss i stället för mat på Bottarve
Ben är den utåt självsäkre mannen som har svar på allt, men ångesten lyser genom hans mask. Gus är mer öppen, otålig och vill ha svar. Upplösningen är lika oväntad som självklar.
Nobelpristagaren Harold Pinters en timme långa enaktare "Mathissen" med Sten Ljunggren och Rolf Skoglund i de båda rollerna är sommarens höjdpunkt när Hoburgs hembygdsförening presenterar årets sommarprogram på Bottarvegården. Men vid sidan av teatern och GT-dansen som arrangeras den 10 juli finns det ytterligare ett digert program för de kulturtörstande.
Ordförande Brita Holm presenterade i går även en intressant föreläsningssommar där kvinnoperspektivet är tungt. Det blir det mesta från kvinnor i litteraturen genom tiderna till de senaste rönen om bland annat kvinnors sjukdomar. Det senare kommer Karin Schenk-Gustafsson, sommarboende i Västergarn, som är professor i kardiologi och chef för Centrum för genusmedicin på Karolinska Institutet att tala om.
Inga-Britt Ahlenius, sommarboende i Grötlingbo, som bland annat varit omdebatterad generaldirektör för Riksrevisionsverket och numera bland annat är undergeneralsekreterare för FN:s administration, kommer att tala om "FN under upprustning". Men föreläsningsserien startar den 26 juni med idehistorikern och författaren Ronny Ambjörnsson som talar om "Ellen Key, en feminist från sekelskiftet 1900".
*
Brita Holm slog också ett slag för Bottarvefesten den 30 juli d+å det bjuds det traditionella, inramat som alltid med folkmusik och gutnisk idrott. Drakfest blir det vid Holmhällar den 6 augusti och i början av september blir det ny täckating vid Bottarve där lagårdstaket efter 20 år börjat läcka och är i stort behov av nytt tak.
Föreningen erbjuder en serie trädgårdsvandring på Storsudret och dessutom en bussutflykt till kulturmiljöer på norra Gotland. Den senare sker den 7 juli.
Sedan blir det också en del kurser, bland annat i stenungsbakning och vastläggning.
Det är ett digert programblad som hembygdsföreningen bjuder och många ideellt arbetande kulturpersonligheter på Sudret är engagerade, både fast boende och sommargotlänningar.
*
Årets höjdpunkt kom till lite av en slump. Nobelpriset i litteratur gick i år till Harold Pinter och de båda skådespelarna Sten Ljunggren och Rolf Skoglund som spelade pjäsen på Studentteatern för 40 år sedan fick ändan ur vagnen att återuppleva den dröm de talat om så många gånger.
Sommargotlänningen Sten Ljunggren som bor i Rone tog kontakt med Bottarve som efter tio teatersomrar med mat stod utan program. Konceptet med mat mellan akterna spricker dock i år, det blir en mathiss i stället.
- Det är en så fantastisk pjäs och historia som Pinter skrivit, om mänsklig värdighet och förmåga till uppror, säger Rolf Skoglund som också han blivit sommargotlänning i Rone om så bara för en sommar.
- Men vi gör pjäsen som en riktig lågbudgetproduktion, bara för att vi tycker det är så roligt, säger Sten Ljunggren som också menar att pjäsen handlar om makt, förtryck, uppror och upprättelse.
För regin står står Sten Ljunggrens sambo, skådespelerskan Barbro Oborg, och för scenografin Hans Aldén. "Mathissen spelas 23 föreställningar, onsdag-söndag mellan den 30 juni och 30 juli.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!