Mats Ekedahl låter folk gå tillbaka i släkten

Kultur och Nöje2004-12-27 06:00
Nu vill Mats Ekedahl göra släktforskningen ännu mera intressant. Förutom att den kan ge många spännande uppgifter om gamla släktingar sammanställer han också gamla porträtt som gör forskningen ännu mer levande.
Till att börja med har han samlat 2?600 gamla porträtt på en dvd. Port-rätten finns i landsarkivets samlingar. På omslaget finns några gamla, vackra foton. De gör att man lockas se om man möjligtvis är släkt med någon av personerna på bilderna.
Mats Ekedahl har bara hunnit en bit in i alfabetet. Det blir fler porträttsamlingar som även de kommer att göras lättillgängliga för allmänheten.
Han kommer snart att lämna ut porträttsamling volym 1 till gotländska skolor.
*
Mats Ekedahl är släktforskare på heltid, som GT berättade i ett reportage i somras. Han håller kurser för Medborgarskolan och resten av tiden arbetar han ideellt med att hjälpa folk lära sig släktforska.
-?För de flesta som sätter igång och släktforskar så gäller det att så fort som möjligt komma så långt tillbaka i tiden som möjligt, säger han. Jag brukar låta dem hållas på vägen ner mot Gustav Vasa. Men där brukar det dyka upp nån spännande person eller händelse att rota lite närmare i.
Han tar också liknelsen med julgranen, passande just nu.
-?När folk forskat en bit om släkten har de höljet eller om man så vill julgranen, säger han. Sen gäller det att hänga upp spännande saker i den som glittrar och glänser.
*
Mats säger också att innan man fått svar på en fråga så har det kommit två nya och så fortsätter det.
Han har också lagt över två så kallade skvallerböcker på cd-skivor. Det är Gotlands bebyggelse, som kom ut 1955, och Gotland Gods och Gårdar som kom 1940.
Dessutom har han lagt över förteckning över fångar på Wisbyfängelset 1836 till 1908 på en dvd.
I porträttsamlingen på landsarkivet finns massor av porträtt. Många är donerade av dödsbon och Mats tror att det var legendariske David Gadd som startade insamlandet av bilder.
-?Han klistrade upp porträttet på papper, säger Mats,och skrev på skrivmaskin under bilden vad den föreställde och förhoppningsvis även andra intressanta uppgifter.
Visst har det tagit långt tid att lägga upp porträtten på dvd och detta är bara början.
-?Mina barn har hjälpt mig, säger Mats och skrattar när han berättar om ?straffarbete? med att lägga upp bilder och att de fick en krona för varje bild som skaffades fram.
Han framhåller två aspekter under letandets gång.
-?Det behövs uppgifter för alla har gamla fotoalbum där det ej finns påskrivet uppgifter om vad bilderna föreställer, säger han.
Så kan man hitta nya bilder av släktingar från förr.
-?Visst är detta bara början, säger Mats. Det finns 250?000 bilder i det arkivet.
*
Han har ett brinnande intresse, till fördel för sig själv, för landsarkivet och för sina kursdeltagare.
Inte alla tänker på sina förfäder i bilder, många av dem kan få se hur de såg ut.
Mats Ekedahl har gjort sin gamla släkt levande för dem som lever idag.
Så berättar han om anfadern Esping som 1743 dog under färd med fregatten Fredrika Amalia av Karlskrona.
-?Esping var artillerikorpral, säger Mats. Jag ringde krigsarkivet i Stockholm och hade turen att där fanns loggboken kvar från den resan.
Så kommer han in på hur svårt det är att som nybörjare läsa gammal skrivstil, att det bara finns ett sätt att lära sig, nämligen att ta lite i taget, läsa om och om igen och lära sig hur bokstäverna skrivs just med en särskild handstil.
-?Det blir kanske femtionde gången man fattar händelsen, säger Mats. Från loggboken fick jag veta att fregatten Fredrika Amalia låg ute tre månader i taget och att det på den aktuella resan 1943 låg i Finska viken och sköt mot ryssen. När det var en dag kvar av resan var det spritutdelning - 68 centiliter per dag och man.
Mannarna bytte bort och bytte till sig sprit. Esping kom i bråk med ett befäl och det slutade med kölhalning, det vill säga han halades med en rep ner under båten och upp igen på andra sidan och var död när han kom upp. Esping begravdes till sjjöss.
*
Förutom Esping var det upp mot 30 gotlänningar till ombord.
-?Under forskningens gång visade det sig att flera av mannarna var släkt med varandra, säger Mats. Där, och alltid när jag letar, sparar jag uppgifter om de andra också. Det kan vara någon annan forskare som kan ha nytta av dem. Jag sparar på allt som gäller Gotland.
Allt hans forskarmaterial är en guldgruva att ösa ur för många släktforskare. Själv gör han det för att han har ett brinnande intresse och så tycker han det känns bra att kunna tillföra uppgifter även för andra som forskar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!