Mattias Nilsson - en av mästersångarna i Göteborg

Lördagen den 10 april var det stor operapremiär i Göteborg då Richard Wagners "Mästersångarna i Nürnberg" nu återkom på repertoaren i Göteborg efter 80 års frånvaro. Och som en av mästersångarna hörs gotländske Mattias Nilsson i rollen som Konrad Nachtigall.

Mattias Nilsson som Konrad Nachtigall i Göteborgsoperans "Mästersångarna". foto: göteborgsoperan

Mattias Nilsson som Konrad Nachtigall i Göteborgsoperans "Mästersångarna". foto: göteborgsoperan

Foto:

Kultur och Nöje2010-04-17 04:00
Bland Wagneroperorna utgör "Mästersångarna i Nürnberg" ett undantag med genrebeteckningen "romantisk komedi". För ovanlighetens skull har Wagner lämnat den mytologiska världen med sina gudar, jättar och dvärgar och skrivit ett drama där endast verkliga människor agerar och där en av huvudpersonerna faktiskt har existerat! Skomakarpoeten Hans Sachs levde i 1500-talets Nürnberg och skrev över 4 000 mästarsånger.
I operan kretsar handlingen kring intrigen den klassiska "äktenskap med förhinder" - riddaren Walther von Stoltzing blir vid ett besök i Nürnberg omedelbart förälskad i Eva Pogner, guldsmedens dotter. Eva är bortlovad till den som vinner mästersångarnas sångtävling nästa dag, dock har också stadsskrivaren Sixtus Beckmesser tänkt sig att få ingå äktenskap med Eva.
Med Hans Sachs bistånd i blir det till slut Eva och riddaren som får varandra efter diverse förvecklingar.

Musikaliskt svårt
Konrad Nachtigall är ju din första Wagnerroll, hur skiljer den sig från dina tidigare rolltolkningar?
- Inte så mycket egentligen. Men Wagners ensembler är svåra musikaliskt och så har själva språket en viktig roll i hans operor, säger Mattias Nilsson.
- Det speciella med Wagner; att man som sångare tänker mer på det man ska säja, än att man formar en vacker klang. Men det musikaliska värdet och de stora klangerna ligger egentligen mer hos orkestern, och tillsammans med sångens ofta recitativa stil blir det otroligt mäktigt. Det krävs stora röster för att sjunga de flesta stora Wagnerpartierna.
Vilka är dina egna erfarenheter av Wagneroperor?
- Jag har som lyrisk baryton snabbt hoppat över de flesta arior av Wagner när jag bläddrat i mina aria-album. Men Wolframs "Sång till aftonstjärnan" ur Tannhäuser har jag sjungit mycket . Det är en roll jag skulle kunna ta mig an rätt snart.
- På scen har jag sett "Parsifal", "Den flygande Holländaren" och "Nibelungens ring" förstås. Det var mäktigt att se "Siegfried" på Wiener Stadtsoper. Jag älskar Wagners musik och det finns partier som får mig att rysa.

Låta sig slukas
Om man är nybörjare på opera och man tänkte bekanta sig med just "Mästersångarna" hur skall man gå tillväga?
- Man kan läsa på lite. Men samtidigt skall man ge sig hän och låta sig slukas av Wagners förförande klanger och ledmotiv. Han trodde verkligen bokstavligt att man kunde påverka människor med musik.
Du gör också "premiär" på Göteborgsoperan, det operahus som invigdes 1994, hur skulle du beskriva atmosfären?
- Fantastisk. Här finns trevliga kollegor som verkligen bryr sig om varandra. Akustiken är också väldigt fin.
"Mästersångarna" kommer att spelas vid ytterligare sju tillfällen i april och maj och det är bara att lyckönska de som nu får möjligheten att lyssna till denna storartade musikaliska satsning i Göteborg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!