McCain bättre än vi tror
Obama har ett överväldigande stöd - i Europa. Inte bara vänsterfolk hoppas på en seger för den demokratiska kandidaten. Reinfelt kom mycket tidigt ut som Obama-anhängare. Folkpartisternas stöd för Obama är kompakt, och så vidare, och så vidare.
Inte bara vänsterfolk i Europa hoppas på Obama i det amerikanska presidentvalet, det gör även moderaten Reinfeldt och folkpartiet. Liberalen Hans Bergström tecknar en annan sida av hans motståndare, irakkrigaren John McCain, i boken "McCain". foto: scanpix
Foto: Alex Brandon
Dagens Nyheters förre chefredaktör Hans Bergström har skrivit en lättläst och faktiskt tankeväckande "politisk biografi" om ensamvargen McCain. Jag skriver "faktiskt" eftersom mina förväntningar var lågt ställda.
Hur kan en liberal ta ställning för en konservativ Irak-krigare som John McCain? När alternativet är så osannolikt bra som Barack Obama?
*
Bergström förvånar genom att inleda med en hyllning till Obama. Det är inte bara så att denne har en "skicklig talekonst" (till skillnad mot McCain, min anm.) Han är också en gränsöverskridare som kan kritisera sitt eget demokratiska parti och inbjuda inte bara oberoende utan också "en del republikaner in i en fungerande koalition, en arbetande majoritet för förändring".
Enligt Bergströms övertygande analys har det amerikanska politiska systemet "en närmast total oförmåga att handla i nationens stora frågor - annat än i dramatiska krislägen". Och amerikanerna anar detta. Ännu impopulärare än Bush är kongressen, både demokrater och republikaner. "Washington" är med rätta ett skällsord tycks Bergström mena.
Bergström försvarar också Obamas flotta men ganska substanslösa politiska tal. "Med viss rätt" har Obama kontrat med "att om vi inte ändrar sättet att bedriva politik i Washington, då faller alla mer långtgående sakförslag".
*
Varför då ändå stödja McCain som Bergström gör? Han motiverar det genom att hänvisa till den oerhörda kraft och självständighet som senatorn ideligen gett prov på under sin långa karriär. McCain har inte tvekat att utmana Bush, den kristna högern och märkligast av allt - folkmajoriteten. Enligt Bergström är det McCain som har förändringskapaciteten.
McCain anser att religionen är en privatsak. Där ligger han närmare vad vi svenskar i gemen anser än den demonstrativt troende Obama och den likaledes demonstrativt fromma Hillary Clinton. Avståndstagandet till den kristna högern har varit synnerligen fränt. Vad sägs om följande salva mot två av dess ledande figurer:
"Att stå upp mot dessa onda krafter, det är min uppgift, och jag kan inte leda det republikanska partiet om dessa båda individer bevarar det inflytande de har över partiet i dag."
*
Två tredjedelar av amerikanerna vill helt enkelt driva ut de illegala invandrarna. McCain däremot ville ge dessa en möjlighet att stanna. En folkstorm tvingade honom till slut att ge vika.
Saken är klar. McCain har förtjänster våra media och tyckare inte har upptäckt. Bergströms bok nyanserar bilden. Den ger äkta kunskap. Den gamle senatorns civilkurage har vari imponerande. Han har försökt förändra. Men knappast lyckats.
Den ekonomiska krisen (som Bergström inte ens anade) - kräver en ännu större förändringskapacitet. Obama kan ha den.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!