Jättevandring (GA)
– Vi har vandrat en vecka fram till idag, berättar konstnären Juanama González från Spanien.
Han har tidigare pilgrimsvandrat Santiago de Compostella i sitt hemland och St Olofsleden i Sverige. Till Gotland kom han första gången som Brucebostipendiat och genom ett konstprojekt red han från Visby till St Olofsholm nära Hellvi. Den här gången tar han sig inte fram till häst, utan till fots, under projektnamnet Apostlahästarna på Gotland.
– Idén är att samla människor från olika länder och bakgrunder för att upptäcka ön med alla dess kyrkor. Fler personer ansluter längs vägen, berättar Juanama González.
När de lämnar Östergarn för sin andra vandringsvecka är de fyra pilgrimer, från Spanien, Norge, Tyskland och Ryssland. Det de alla har gemensamt är att de vill se Gotland på ett annat sätt än som turister.
– Attityden är annorlunda, inom turismen finns det en klyfta mellan konsumenter och leverantörer. För mig känns det synd att förlora den relationen däremellan. Som pilgrim är ens roll att möta människor på ön för att lära känna den och dem på riktigt. Den här typen av resa utforskar det sociala kapitalet på ön. Jag känner till ön från förra året och besökte många platser och mötte många människor. Jag insåg att den viktigaste saken på ön är invånarna som bor här. Det är inte bara landskapet och sommartiden, i så fall skulle Gotland vara lite som Ibiza, Mallorca eller Teneriffa, men för mig är det alla intressanta människor, säger Juanama González.
Vandringen började hos kulturprofilen Marita Jonsson på Körsbärsgården i Sundre, fortsatte till en bibelstudie med prästen Benjamin Ulbricht i församlingshemmet i Öja och en kväll på bygdegården i Grötlingbo där invånarna bjöd på rökta flundror. Därefter har de stannat till och sovit på platser som vikingagården i Stavgard, vid kyrkan i Lau och senast på idrottsplatsen i Östergarn. Nu går pilgrimerna vidare mot ekobyn Suderbyn i Västerhejde, konstnärshemmet Brucebo på Själsö, Haltarve Stall i Lokrume och ända upp till fyren på Fårö. Totalt beräknas det ta tre veckor innan de är framme.
– Min plan är att börja gå på eftermiddagen, fortsätta vandra under fullmånen och anlända under soluppgången vid Fårö fyr. Det är en del av ritualen, att slutet av vägen är början på en annan väg, säger han.
Juanama González vill även välkomna alla som vill vandra att söka upp Apostlahästarnas koordinater på Facebook och ansluta sig.