Med känsla för möbler

Erik Söderlund är till vardags antikvitetsletare och möbelhandlare med passion för gotländska möbler. Den 27 juni berättar han om historien bakom möblerna på museigården Petes, om upphovsmännen och vad som utmärker den gotländska möbelkonsten.

Gamling. En sliten men välbevarad stol från Fårö.

Gamling. En sliten men välbevarad stol från Fårö.

Foto: calle ekblom käck

Kultur och Nöje2012-06-21 00:00

-  Jag kommer att prata om våra mästare, deras gesäller och om möblerna. Jag kommer också prata om bulhus och stenhus.

Eriks intresse för antikviteter började tidigt och intresset för möbler kom sig naturligt eftersom han hade fallenhet för snickeriet under träslöjdslektionerna.

- Många ville att jag skulle bli slöjdlärare för att jag var så duktig i skolan. Jag har alltid haft ett stort historiskt intresse och jag har kvar föremål som jag släpade hem när jag var tolv år. Jag har alltid samlat på föremål och kommer nog alltid fortsätta.

Vad är det speciella med gotländska möbler?

- Det är framförallt att våra gesäller flyttade till Stockholm. När de förkovrat sig där flyttade de tillbaka.

Enligt Erik Söderlund har Gotland ingen egen folkkonst, utan öns rika bönder anlitade hantverkare till sina möbler.

- Man höll inte på och knåpade hemma utan här har vi en borgerlig möbelkultur. Våra bönder såg till att möblerna tillverkades av professionella snickare och därför har vi en högre kvalitet.

Är gotländsk möbelkonst välkänd?

- Nej, det är lite synd, det finns nästan ingenting skrivet om våra möbler. Mitt mål är att uppmärksamma det gotländska kulturarvet. Det är alldeles för mycket gotlandsmöbler som lämnar ön. Det kommer folk från fastlandet som köper upp och sedan exporterar utomlands. Det måste det bli ändring på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!