Med nål och tråd formas drömmar
Brodöser från hela landet har samlats kring en mängd tekniker på folkhögskolan i Hemse. Av namnkunniga kursledare får kreativiteten näring. Hemslöjdens broderimöte har lockat 85 deltagare för fem dagars skapande.
- Det här sättet att brodera har funnits sen man började odla bomull. Från början återanvände man gamla saris som smyckades så här. Textil har alltid varit ett värdefullt material, berättar kursledaren Pian Bates från Täcklebo broderiakademi.
Stämningen bland deltagarna är både uppsluppen och koncentrerad. För många är detta det första mötet med Kantha, även om många ägnar sig åt broderi i varierande omfattning.
Ragnhild Strindvall från Mariestad berättar att hon hittills bara ägnat sig åt korsstygn men nu ville prova lite friare tekniker.
- Jag hade inte ens hört talas om den här tekniken förut, säger en annan av deltagarna som brukar brodera mycket, Kerstin Lindström från Stockholm.
Det sägs gå fort att skapa i denna teknik jämfört med andra. Men också att den kan bli som en drog som gör att man sen inte vill brodera något annat.
Kanske är det för tidigt att säga hur det blir med den saken för entusiasterna i Hemse. Det skrattas gott när GA frågar om något fastnat i beroende ännu. Fingrarna brottas vid vårt besök med introduktionen i Kanthas mysterier. Alla syr på en snurra för att få inblick i handlaget. Den stora uppgiften blir sen att illustrera sina drömmar med nål och tråd.
- Men jag har redan känt av lite av drogen. Jag hade svårt att bestämma var jag skulle sluta min snurra, intygar Eva Sylwander från Stockholm.
Inte ens tråckling är alltid helt enkelt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!