Med Per Zetterfalk i huvudet på Norén

Konst eller vetenskap. Eller konst och vetenskap. Är en kombination mellan konstnärligt skapande och vetenskaplig analys möjlig att göra? Ja, säger Per Zetterfalk som utforskar skaparprocessen i mötet mellan konst och vetenskap.Konstnärlig forskning är uttrycket för området som är nytt inom forskningsvärlden. Per Zetterfalk doktorerar vid Dramatiska institutet, DI, i Stockholm. I höst disputerar han med avhandlingen Inter esse, det skapande subjektet, Norén och Reality.

Kultur och Nöje2007-05-15 01:08

Forskning i mötet mellan konst och vetenskap är nytt och gäller också Per Zetterfalks filmiska gestaltning. Tidigare har han gjort flera kortfilmer och teateruppsättningar, också internationellt, i samband med studier Toronto och Dublin. I förra månaden släpptes hans film Kall - Noréns drama, en film om Noréns regiarbete med pjäsen Kyla. Härom veckan föreläste han vid Högskolan på Gotland. För framtiden jobbar han med ett eget filmprojekt och skriver på ett filmmanus, Generation.

Kyla är Lars Noréns 66:e pjäs som han började regissera 2003. I två års tid fick Per Zetterfalk följa Noréns arbete och resultatet blev en timslång inblick i huvudet på författaren och regissören Norén. Filmen, presenterad av Folkets Bio, är i färg, och upplevelsen är en berättande svit i svart och vitt och hela skalan av gråtoner. Iakttagande och dokumenterande följer han sitt objekt som blir till subjekt och med förhållning till mening och mål i det skapande livet.

- Det är skaparprocessen som intresserar mig, säger Per Zetterfalk. Han är den första doktoranden på Dramatiska institutet och till hösten disputerar han. Den valda arbetsuppgiften för avhandlingen innebär något helt nytt inom forskningen och i texten lyfts frågan om förhållandet mellan konst och vetenskap, vilken diskuteras med fokus på dramatisk gestaltning.

Avhandlingen utgår från två helt olika konstnärliga skapandeprocesser, där analysen av Lars Noréns regi av Kall kommer att ingå som en del i resultatet. I den andra har han följt inspelningen av den första säsongen av SVT:s Reality-serie "Riket", som utspelas på medeltiden. Från början är han traditionellt utbildad med studier i filosofi och filmvetenskap samt film- och teaterregi. Men, som han säger, livet bär det oväntade med sig och det gäller att vara öppen för och ta emot det nya som kommer. Som forskare har han tagit steget vidare och valt att följa dynamiken i skapandeprocesser för att synliggöra den konstnärliga formens sätt att kommunicera mot samhället.

- Norén är exklusiv, men från och med nu en författare och regissör som jag alltid kommer att ha med mig i bagaget. Hans Kyla är något helt annat än SVT:s Riket. Jag har fått se in i två helt olika världar, där den ena är som en klassisk bild av det konstnärliga geniet, och den andra är skildringen av ett stort och modernt massmediaprojekt. Jag verkar i ett forskningsprojekt där jag måste vara både närvarande och distanserad, vilket skapar ett spänningsfält i sig. Inter esse, som betyder mellan vara, att vara emellan, är inget vakuum. Där finns ett samband, den existentiella nivån, med Willy Kyrklunds ord.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!