Med ringmuren som dansscen

Susanne Jaresand. Folkuniversitetets utbildningsledare vid Gotlands dansutbildningar i Visby och professor i rytmik vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

Susanne Jaresand. Folkuniversitetets utbildningsledare vid Gotlands dansutbildningar i Visby och professor i rytmik vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

Foto: Tobias Wallström

Kultur och Nöje2012-01-20 04:00

Dans på ringmuren, dans i domkyrkan och dans på länsteatern.

Det är några av dansens många spännande scener på Gotland

- Dansen lyfter Gotland, säger Susanne Jaresand som är Folkuniversitetets utbildnings- och konstnärlig ledare för Gotlands dansutbildningar.

Den tvååriga eftergymnasiala dansutbildningen på Gotland, med inriktning på modern dans, eget skapande, komposition, improvisation och koreografi, lockar elever från hela landet.

- Vi kan ta emot 16 elever. Nu har vi tio men ingen är gotlänning, säger Susanne Jaresand som också är koreograf och professor i rytmik vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

Genom samarbeten med Gotlands tonsättarskola och Gotlands konstskola får danseleverna jobba med nutida musik och konst i kreativa möten.

- Höstens onsdagsdans på Östercentrum kommer att fortsätta i vår på oväntade platser i Visby, berättar Susanne Jaresand.

Möte mellan dansarnas rörelsespråk- och tonsättarelevernas musik, framförd av Gotlandsmusiken, blir det vid årets Vårdans den 18 och 19 maj på länsteatern.

- Det är viktigt att också få se professionell dans på ön, anser Helena Högberg som startade Gotlands dansutbildningar 2004 och tidigare danskonsulent på ön.

Nu gör hon den första gotlandsproduktionen inom länsdansens ram med professionella och amatörer, dansare och musiker. "Dyre broder" heter den experimenterande föreställningen med fokus på mannen och premiär den 10 februari och domkyrkan som scen.

I projektet medverkar sju män, en yngre professionell samt sex medelålders amatörer och sex kvinnor, bland dem elever från Gotlands dansutbildningar som dansar till Gotlands blåsarkvintett och orgelmusik framförd av domkyrkoorganist Claes Holmgren.

-Är murar skydd eller fängelse? Frågan ställs av länsteaterchefen Thomas Sundström och Kattis Wöllner som är frilansande dansare och lärare i street på Balettakademin."Dancing on the ringmur" kallas projektet med föreställningar i Visby 3-7 maj och vid invigningen av Nuku, den internationella festivalen i Tallinn 23-26 maj.

I projektet, som är ett samarbete mellan länsteatern, kultur- och fritid på Gotland, Nuku i Tallinn och Kulturrådet, ingår tio ungdomar från Gotland och Estland.

- Det är en interaktiv satsning på hiphop med Kattis Wöllner som ansvarig för genomförandet och som koreograferar föreställningen, berättar länsteaterns Lisbeth Pettersson.

Föreställningarna, med ringmuren som fond, grundas på öppna workshops i hiphop och street på ungdomsgårdar i Visby och Tallinn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!