Medelhavet i ditt kök - och i din trädgård
Två nya svenska böcker med Medelhavet som tema: "Medelhavsmat för svenska kastruller" där Cecilia Vikbladh svarar för text och recept, foto Tine Guth Linse och formgivning signerad Helena Åkesson Liedberg, samt boken "Livet i solen" av Peter Englander med Peter Carlsons bilder.
Foto:
Han skriver egentligen om hur man bygger upp en trädgård på svenska breddgrader som ändå har ett stuk av Italien, Grekland eller Spanien. Men han tar sig också tid mellan byggen och planteringar att sitta ner och läppja på ett glas vin och sprida lite sydeuropeisk lättja - om det nu finns något som kan kallas det.
I tur och ordning hjälper han till att bygga och forma terrassen, pergolan, muren, odlingsbädden, orangeriet och balkongen. Mellan varven blir han också väldig personlig och berättar minnen ur livet som bidrar till att man känner sig förflyttad 150 mil söderut.
Boken ger väldig enkla, konkreta råd om vad man ska/bör plantera och hur man sköter sina växter för att de år efter år ska minna om resorna till Medelhavet. Det är utmärkta råd som bygger på hans egna erfarenheter. Peter Englander har tidigare gett ut Medelhavsträdgård på svenska och hans skötebarn är Apotekarens trädgård i Simrishamn. Boken ges ut av Bonnier fakta.
Medelhavsmat för svenska kastruller är kanske inte först ut i sin genre, men den är desto mer välkommen. Kakao förlag har en berömvärd förmåga att ge ut trivsamma, snygga, inspirerande och lättanvända böcker om mat och matlagning.
Just den här boken bjuder läsaren på konsten att göra Medelhavsmat i svenska kök, vilket betyder att alla ingredienser i bokens recept, ska gå att hitta i närmaste butik. Konstiga kryddor och udda råvaror har bytts mot sådant som vi kan finna i kvartersbutiken (kanske inte på den mest välsorterade bensinmack...).
Bilderna är förföriskt läckra. Så för den som tänkt resa till Italien i april men som på grund av det isländska askmolnet tvingats ställa in, kan kanske en kväll i köket med riktigt god mat från regionen vara ett tillfälligt men ack så välsmakande substitut (skrivet den 21 april när molnet ännu var askfyllt).
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!