Mejl från gården

Det kom ett brev från Jordbruksverket med årets får- och geträkning. Man ska ange hur många tackor man har, hur många baggar och hur många lammungar och så ska man skicka in de siffrorna.

Kultur och Nöje2012-06-09 04:00

Jordbruksverket samlar årligen in uppgifterna för att statistiskt kunna visa hur det svenska jordbruket förändras samt för att ha som underlag för olika prognoser.

Medan jag sitter där och räknar lamm och fyller i blanketter kommer Hemmansägaren förbi:

- Hm, säger han syrligt när han ser vad jag gör, myndigheterna är mer intresserade av att göra prognoser av lamm än av barn! Hade man räknat barnen här på Gotland lite noggrannare så hade man varit bättre förberedd på det elevtapp som gymnasiet till exempel står inför nu och sluppit en massa drastiska åtgärder, muttrar han sen.

Men det handlar inte bara om får- och barnräkningen. Ibland känns det faktiskt som om regelverket runt skolbarn är betydligt enklare än det runt lamm.

Jag roade mig med att googla in på Skollagen och till exempel titta lite på vad det står om hur skollokalerna ska vara beskaffade. Det enda jag hittade var att: "För utbildningen ska de lokaler och den utrustning finnas som behövs för att syftet med utbildningen ska kunna uppfyllas". Det enda konkreta som står där är att det på varje skola ska finnas ett skolbibliotek.

Går man in på Jordbruksverket däremot och tittar på vilka djurskyddsbestämmelser som gäller för lamm så är det diger läsning. De börjar med att skriva att:"Stallklimatet ska vara anpassat till djuren". Ställ det mot Skollagens: "...syftet med utbildningen ska kunna uppfyllas."

Genomgående i min läsning av de olika lagarna får jag en känsla av att det finns mer omtanke om djuren än om barnen. Att hålla med skollokaler verkar dessutom ganska enkelt i jämförelse med att hålla med lammhus. I djurskyddsbestämmelserna finns långa listor med regler för hur lammens miljö ska vara, det är gränsvärden för luften i stallet, buller, halksäkra golv, brandskydd, fönster och belysning, utevistelse, och sedan massor av måttbestämmelser. Djuren ska ha en egen plats att vara på och de ska kunna röra sig obehindrat. Några sådana riktvärden hittar jag inte i Skollagen.

Jag fortsätter att titta på det där med skolskjutsar kontra lammtransporter. På Skolvereket står det att: "Kommunen får fritt organisera skolskjutsverksamheten på lämpligt sätt". I djurskyddsbestämmelserna inleds avsnittet om transporter med: "Du måste försäkra dig om att dina får och getter transporteras på ett säkert sätt. Djuren får inte riskera att utsättas för skada eller lidande.". Det står saker som: "Den som kör ansvarar för djurens välbefinnande".

Debatten i veckan har ju handlat om att föräldrar rasar över den nya skolbussorganisationen där små barn från och med i höst ska vänta på bussen vid hårt trafikerade 140-vägar. De ska stå där i hårt väder, i mörker och utsättas för risker. Jag kan säga att Jordbruksverket aldrig skulle gå med på att små lammungar lämnades vid vägkanten på detta sätt. Aldrig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!