Minnen väcks på Galleri Hau

Kultur och Nöje2006-07-27 06:00
En av textilkonstens frontfigurer gick bort förra året. Inez Svensson värderade hantverket högt och gjorde mycket för den svenska hemslöjdskonsten både som formgivare och skribent. Under sina sista verksamma år verkade hon också som rektor på Konstfack i Stockholm.
Det mesta av sina kvarlåtenskaper testamenterade hon till Läkare utan gränser och till Stockholms katthem. Dock inte den unika textila skatt hon samlade in under sina många resor till Pakistan. Den deponerade hon hos sin vän och kollega Lena Nilsson Wärff som tillsammans med sin man, glasformgivaren Göran Wärff, driver Galleri Hau i Fleringe sedan fem år tillbaka.
- Det är ett förtroende, men också en utmaning att förverkliga Inez idé om en utställning av hennes textila skatt från åren i Pakistan, säger Lena Nilsson Wärff.
- Och det var naturligtvis självklart att utställningen skulle heta "Memory", säger hon.

*
Inez Svensson och Lena Nilsson Wärff träffades redan vid början av 1970-talet i samarabete med olika filminspelningar. När Lena senare deltog i Inez resor på den pakistanska landsbygden, på uppdrag av FN med rådgivning hos kvinnliga textilhantverkare, hjälpte hon Inez att dokumentera hantverken i byarna med både film, stillbilder och ljud.
Och det var alltså under dessa resor som Inez samling av textilt hantverk kom till. Samlingen består främst av ett femtiotal "Rillis", quiltade bomullstäcken i geometriska mönster med silkesbroderier och textila handtryck. Men här finns också kläder och broderier, ibland tillsammans som i en pakistansk brudklänning som också visas på utställningen. Att den här samlingen kommit till av ett textilkunnigt öga är givet.
Ofta innehåller de pakistanska klädesplaggen inbroderade spegelbitar. Det gjordes för att skapa illusionen av vätska eller vatten, en bristvara i många pakistanska byar.
Inez hade själv in i det sista planer på en utställning och att det nu äntligen blivit av är en självklarhet för Lena Nilsson Wärff. Hon vill efter sommaren i Hau också visa den på Etnografiska museet eller på Kulturhuset i Stockholm. Även Borås, Göteborg och Malmö ingår i planerna för utställningen.
Men till och med den 20 augusti visas Inez unika och vackra samlingar i galleriet i Hau.

*
För att återknyta till ämnet "Memory" och sina egna minnen från barndomen slår Lena Nilsson Wärff också ett slag för Nisse Strinnings stringhylla som såg dagens ljus på Stockholms möbelmässa 1949 och genast blev en succé och numera är en "tidlös" produkt.
I sin egen första hylla under tonåren skapade Lena sin egen värld och på "Memory" har hon återskapat den känslan och även låtit Britt Grünewald göra samma sak. En poäng, visade det sig efter utställningens öppnande, var att den egna hyllan från tonåren visade sig vara ett plagiat av Strinnings skapelse, en stringvariant tillverkad av EGE-möbler i Värnamo. En bra produkt inbjuder till kopior!
Lena Nilsson Wärff ställer också ut sin egen produktion av ullmattor, både vävda och knutna. Mattorna som består av ren ull, hundra procent vinterull, vävda eller knutna i Turkiet. Det är rena och snygga geometriska mönster i klara färger. "Tatami Kilim" kallar hon dem och inspirationen, inte minst måtten nittio gånger hundraåttio centimeter, fick hon hos den japanska pappersmakarfamiljen Kikuchi när hon studerade japanskt hantverk.
- Det är den yta du själv behöver för att sträcka ut dig på och uppleva harmoni, säger hon.

*
Den imponerande gården Hau i Fleringe, som numera innehåller ett stort galleri i den gigantiska gamla kalkstensladugården under spåntak, rymmer också Göran Wärffs glaskonst. Göran är gotlänningen som redan på 1950-talet kom till Småland och Pukebergs glashytta. I galleriet säljs ett av de glas som han gjorde på Kosta glasbruk och som har varit i produktion ända sedan 1958.
Trots att han redan passerat den traditionella pensionsåldern är han fortfarande aktiv glasformgivare på Kosta och leder fortfarande glasutbildningar i bland annat England.
På utställningen visar han en del ganska tunga glaskroppar, en utflykt i glasets mysterier där ljuset fångas upp och sedan återkommer i otaliga och fantastiska nyanser.
På ladugårdsloftet finns också några av Hanna Wärff Radhes kalkstensskulpturer.
En utflykt till Hau och galleriets spännande innandöme är väl värd och disponerad tid, även under en somrig semesterdag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!