Minnesutställning över Marik Vos liv på Sudret
Sån var Marik Vos.
Det genomsyrande hennes liv; ödmjuk och engagerad men bestämd när hon visste vad hon ville, beskriver Jeannette Lagg, ekonomiansvarig i Hoburgs hembygdsförening, henne.
Om hennes liv på Sudret och om hennes arbete som scenograf och kostymtecknare handlar en utställning på Bottarvegården. Det är Hoburgs hembygdsförening som vill hedra hennes minne genom att visa en del av hennes kostymskisser och berätta om hennes stora engagemang i bygden.
*
"Levande gård" var hennes skapelse och det är idén om att ge Bottarvegården liv, iscensätta folk på gården, som man tagit fasta på i den stora Leader+ satsningen som nu pågår.
Hon såg det som vilken uppsättning som helst och lät Bottarvegården fungera som sin scen, säger Jeannette Lagg som berättar att Marik Vos ville ha en publik verksamhet på gården.
I Vamlingbo kyrkliga syförening beundrade hon kvinnorna som kunde sy, sylta och safta. Hon såg också behovet av lamm för att stoppa igenväxningen och Suderlamm startades för att stimulera lamm-näringen.
*
Marik Vos 1923-1994 arbetade större delen av sitt liv på Dramaten. Under drygt 40 år gjorde hon 116 föreställningar. Hon nominerades till Oscars tre gånger och fick det för sitt arbete med filmen Fanny och Alexander. Många av hennes skisser finns bevarade och utställarna har fotograferat av en del för att beskriva hennes arbete.
Hennes dotter Stina ville inte släppa till originalen av förklarliga skäl, säger Jenanette Lagg.
Typiskt för Marik Vos skisser är att hon gjort ansiktsuttrycken tydliga, berättar Jeannette Lagg.
Hjördis Pettersson och Carl-Gustaf Lindstedt finns med liksom flera andra kända skådespelare.
Ett exempel på hennes detaljrika instruktioner är beskrivningen av Erik Hells dräkt i föreställningen Karl XII. Där har hon skrivit:
"Fruktansvärt trasig, resterna av en uniformsrock. Linneskjorta. Resterna av 3-kantig hatt. Lindor. 1 1/2 stövel."
En skiss avslutades innan den blev klar. Det var en mansroll i Backanterna som Ingmar Bergman skulle sätta upp. Där har hon markerat avbrottet i arbetet med en pil och skrivit:
"Här ringde Ingmar den 17/2 -87 kl. 14.11 och sade att han lägger ner Backanterna."
Minnesutställningen om Marik Vos "ansikten och kostymer" har markerats med Akt 1.
Vi hoppas kunna gå vidare med scenografin, säger Jeannette Lagg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!