Under sommaren har formgivaren Lotta Kühlhorn och författaren Håkan Östlundh haft en äppelformad skylt med den centrerade texten "Mord och Mönster", som visat vägen in till deras sommarställe vid gården Haralds i Alva.
- De flesta trodde att vi hade självplock av jordgubbar. En av besökarna som blev besviken över att så inte var fallet sa: "Va, har ni inga jordgubbar? Då skall jag mörda er", säger Håkan Östlundh och skrattar över att hotelser också kan formuleras med värme.
I den gamla ladugårdens magasin har de under sommaren sålt Håkans gotlandsdeckare och Lottas färgtjusiga koppar, handdukar och skärbrädor med mera, som hon skapat för egna varumärket Koloni. De flesta känner nog igen hennes serier av fina och enkla retroäpplen, som hon började formge 2007.
Deras fjärde sommar på Haralds lider mot sitt slut och skylten är nu nedplockad. De samlar ihop sina saker, dock med viss tillförsikt. De längtar redan efter att göra om det, förhoppningsvis redan till vintern i samband med en julmarknad.
Bär och frukter
Många av mönstren som pryder Lottas föremål har tillkommit med inspiration från det som växer på gården. Här finns bär och frukter i alla dess former; äpplen, päron, körsbär och krusbär tillsammans med rosor och vilda buskage.
- Naturens växlighet är något jag tror de flesta har i sig. Speciellt här i de nordiska länderna där vi upplever så starka skiftningar mellan de fyra årstiderna. Många upplever en retrokänsla i mina mönster och mitt sätt att avbilda frukter och bär på. Det är kul, för ordet retro betyder ju någonting som återkommer i modern tappning. Så är det med naturen också, säger Lotta Kühlhorn.
Lottas design finns nästan överallt: från mönster på tyger och bruksföremål på Ikea och Åhléns, till bokomslag du har i din hylla. I sin nya bok "Rapport - en bok om att göra mönster" bekänner hon hemligheterna bakom bra mönsterdesign.
Viktig inspiration
Boken ger handfasta tips i hur man kan skapa sina egna mönster steg för steg. Här finns också projekt i olika svårighetsgrad: alltifrån enkla och vackra inbjudningskort till mer utmanande projekt som att måla om gamla loppisfynd i Bauhausinspirerade mönster.
Lotta medger att inspiration är viktigt för hennes arbete, men att den inte kommer av sig själv.
- Man kan inte sitta på en stol och tro att inspirationen skall komma från ovan. Dock kan den komma om man sätter sig ned och samlar intryck från olika saker man sett, hört och lyssnat på, säger hon.
Lotta och Håkan träffades första gången 1985, i samband med att Lotta fick i uppdrag att formge Håkans debutroman Sommarsnö. I dag har de tre barn ihop och bor på Södermalm i Stockholm, men tillbringar tid i Alva regelbundet.
Droghandel på Sudret
Speciellt Håkan far hit när han gör sitt researcharbete för sina böcker som utspelar sig på ön. I maj gav han ut boken "Laglöst land", den sjätte delen i deckarserien om Visbypolisen Fredrik Boman.
Den här gången skildras två unga killar på Sudret, som säljer droger på nätet för att tjäna ihop pengar till att börja ett nytt liv någon annanstans. Men när mannen som hjälpt dem smuggla in det estniska amfetaminet hittas mördad, förvandlas drömmen om ett liv i solen till en kamp för överlevnad på ett novemberkallt Gotland.
- Att skriva en deckarserie är i sig lite av ett mönsterarbete, men man får inte fastna i en viss struktur. Då blir det ganska förutsägbart och tråkigt att läsa, säger Håkan.
Givet för intriger
Med en mångårig bakgrund inom TV-branschen som manusskribent, inledde Håkan sin bana som deckarförfattare i samband med att han kom till Gotland för 15 år sedan. Det exotiska ö-landskapet upplevde han som en given plats att utbrodera intriger och våldsamma händelsekedjor på.
- Gotland är en plats med många varierande miljöer och samhällen. Det ger utrymme för att kunna beskriva olika sorters berättelser, samtidigt som det finns en tydlig inramning i att det äger rum på en fokuserad plats, omringad av vatten.