Monster som mönster på konstmuseet i Visby
Monster heter Länsmuseets stora ekonomiska satsning för året på Gotlands Konstmuseum.
Det handlar om experimentellt gränsöverskridande med feministiska förtecken i en utställning gemensamt curerad och producerad av Angelica Blomhage, intendent på Konstmuseet, och Elin Strand, inbjuden arkitekt och konstnär.
Vi kan, vi vill, vi törs, skulle kunna vara underrubrik till utställningen där monstret kanhända inte direkt synbart ringas in, men väl lyfts mönster av monster fram som tankefoster. Med fokus på beskrivningen av en värld i gränslandet och sökande det mänskliga bortom föreställningar om normalitet, tolkar 15 inbjudna konstnärer idén om konvention och vad den berör i förhållande till exempelvis könstillhörighet, galenskap och ekonomiskt okonventionella strukturer.
Här är en utställning som fångar tidsandan i flykten, och åtminstone på Gotland ligger i fas om än inte före, en feminism med ny framtoning, en kamp för individuellt utrymme och acceptans för kulturell och sexuell identitet i samhället. Det har gått mer än 30 år sedan feminismen tydliggjordes och nu träder en ny generation in på arenan. Nästa år sätts Jösses flickor upp i en ny version på Stadsteatern i Stockholm. När pjäsen hade premiär 1974 satte den ansikte på dåtidens kvinnorörelse och revolt mot manssamhället, manifesterad 1968 i bildandet av Grupp 8 med Suzanne Osten som en av pionjärerna.
I dag behöver inte feminismen inte längre kämpa för fri abort och p-piller. Så långt är befrielsen inte bara nära utan här. Dagens unga feminister tar mer plats och slåss för vidgade vyer långt bortom hemmahorisonten. Sett i det perspektivet sätter utställningen Monster på Konstmuseet fingret på en viktig punkt. I fokus är inte längre makt och rätt med kvinnligt eller manligt företecken på agendan. Mänskligt, inte traditionell könstillhörighet, står nu i centrum.
- Utställningens fokus är att beskriva en värld som är på gränsen och vad händer om man släpper taget? Titta upp i taket på Konstmuseets foajé och se ornamentiken som huskonstnären Pontus Lindvall har skapat för ett äldreboende i Nynäshamn. Möt förvirrade Gunnar, den könsopererade gräshoppan vars existensiella dilemma fångas av Tilda Lovell i film och uppbyggda scenografier.
Lyssna till Emanuel Rylanders musikvideo, en hyllning till och samtidig en parodisk ifrågasättning av ytan. Fundera över Mopsfilm/Grafiitta, bestående av barcelonaboende Sanna Turell och Sara Swansson som i filmen Blondie ställer feministiska frågor genom presentationen av en subkultur.
Från makro till mikro går Loulou Cherinet som i dvd-produktionen Natalie scene 1 fångar in och problematiserar frågan om kön i ett iscensatt experiment med en 14-årig flicka som sminkas till brud.
Sara Stridsberg och Malin Arnell visar installationen Welcome to State Florida Hospital, en installation med tema att med sitt liv töja på konventionens gräns, gjort under en resa i Valerie Solans fotspår.
Fotspår och de mönster våra steg lämnar går igen genom Ulla West rörliga robot, en interaktiv installation som är självgående och som väjer i mötet med människor. Till skillnad från den självgående gräsklipparen i botan har denna programmerats konstnärligt och i stället för klippkniv har den en monterad penna som ritar mönster på golvet.
Curator Elin Strand har skapat ett mobilt mätinstrument för att undersöka ett kontorslandskap.
Med förbundna ögon, ledd av sin mors röst, filmas Susanne Berggren under kartläggningen av den 2 500 kvadratmeter stora lokalen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!